Cena za velike količine viša od 350 evra za megavat-čas

Dnevni trošak za uvoz struje između 10 i 15 miliona evra

SrbijaU fokusuVesti

16.12.2021 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dnevni trošak za uvoz struje između 10 i 15 miliona evra Dnevni trošak za uvoz struje između 10 i 15 miliona evra
Ekonomista Goran Radosavljević ocenio je da prema dostupnim podacima mi trenutno trošimo dnevno između 10 i 15 miliona evra na uvoz struje, ugrubo govoreći,... Dnevni trošak za uvoz struje između 10 i 15 miliona evra

Ekonomista Goran Radosavljević ocenio je da prema dostupnim podacima mi trenutno trošimo dnevno između 10 i 15 miliona evra na uvoz struje, ugrubo govoreći, jer količina uvoza i cene variraju.

„Čak i ako isključimo količinu koju smo uvozili pre ove situacije, cifra se ne menja značajno, jer tada je uvoz iznosio oko 170 megavata na sat, a sada je preko 1.400. Moglo bi se reći da smo za ovih nekoliko dana potrošili između 30 i 50 miliona evra“, ocenjuje Goran Radosavljević, piše Danas.

Radosavljević je rekao da je električna energija specifična roba čije je skladištenje u velikim količinama nemoguće, a da su cene viškova izuzetno visoke.

“Ona je kao padobran, ako je nemate, u sledećem trenutku vam možda i ne treba. Zato ste uslovljeni da je na tržištu platite onoliko koliko u tom trenutku košta, od onoga ko je u istom trenutku ima. Energija se kupuje od onoga ko ima višak, a cene tih viškova su izuzetno visoke”, navodi Radosavljević.

On dodaje da kada se na tržištu pojavite sa zahtevom da su vam hitno potrebne velike količine struje, dolazi do skoka cena.

“Cena za megavat-čas je uvek bila ispod 300 evra, a kada kupujete ogromne količine, ona prelazi i 350 evra“, kaže Radosavljević.

Električar
Foto: Pixabay.com

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je na skupu povodom pokretanja kampanje „Okreni na zeleno“ da je energetska kriza prouzrokovana elementarnim nepogodama, kada je reč o distributivnom sistemu, a drugim delom lošim kvalitetom uglja u Elektroprivredi Srbije.

„Neke stvari se popravljaju, ali je činjenica da se stvari ne popravljaju niti se kvare preko noći. Dakle, ovo je rezultat nekih stvari koje su se dešavale. Pretpostavljam da se radi o lošim potezima u prethodnih nekoliko godina, te u tom smislu mi sad trpimo“, dodala je ona.

Na novinarsko pitanje o tome hoće li se preispitati odgovornost svih uključenih u ovaj sektor, ministarka je rekla da, nakon završetka ove krize, sve treba da se posloži i da se nađu sva imena, sa sve njenim, ali i da mora da se zna šta se radilo u prethodnih nekoliko godina i zašto Srbija nema dovoljne količine kvalitetnog uglja.

Upravo je kvalitetan ugalj jedan od načina, kako je istakla, na koji se države zbog situacije sa cenom električne energije bore sa krizom na taj način što izlaze sa termokapacitetima i tako čuvaju stabilnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...