Neophodno ispitati odgovornost svih

Mihajlović: Sva domaćinstva će danas dobiti struju

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

15.12.2021 12:50 Autor: Stefan Petrović 2

Mihajlović: Sva domaćinstva će danas dobiti struju Mihajlović: Sva domaćinstva će danas dobiti struju
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je da će sva domaćinstva koja još uvek nemaju električnu energiju istu dobiti... Mihajlović: Sva domaćinstva će danas dobiti struju

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je da će sva domaćinstva koja još uvek nemaju električnu energiju istu dobiti danas, eventualno do večeras, dok će se strateško pitanje u elektroenergetskom sektoru rešavati u narednim danima.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara na skupu povodom pokretanja kampanje „Okreni na zeleno“ koju Republika Srbija realizuje u okviru saradnje sa Evropskom unijom, rekla da u Srbiji trenutno oko 7.000 korisnika nema električnu energiju što je, kako je dodala, nešto ispod 200 trafo stanica, kao i da će njihov problem biti rešen do kraja dana.

„Danas će i oni najkritičniji delovi Srbije u tom smislu biti rešeni“, istakla je Mihajlović.

Ipak, kako je dodala, ovo kratkoročno rešenje neće rešiti strukturni problem koji postoji već duže vreme, ali je istakla da se jako brzo očekuje priključenje A3 bloka termoelektrane Nikola Tesla B (TENT B) na mrežu, kao i da je B1 već ušao na mrežu i da trenutno radi sa oko 400 megavata snage.

Komentarišući uzroke energetske krize, Mihajlović je istakla da je ona delom prouzrokovana elementarnim nepogodama, kada je reč o distributivnom sistemu, a drugim delom lošim kvalitetom uglja u Elektroprivredi Srbije.

„Neke stvari se popravljaju, ali je činjenica da se stvari ne popravljaju preko noći, niti se kvare preko noći. Dakle, ovo je rezultat nekih stvari koje su se dešavale. Pretpostavljam da se radi o lošim potezima u prethodnih nekoliko godina, te u tom smislu mi sad trpimo“, dodala je ona.

Na novinarsko pitanje o tome hoće li se preispitati odgovornost svih uključenih u ovaj sektor, ministarka je rekla da, nakon završetka ove krize, sve treba da se posloži i da se nađu sva imena, sa sve njenim, ali i da mora da se zna šta se radilo u prethodnih nekoliko godina i zašto Srbija nema dovoljne količine kvalitetnog uglja.

Upravo je kvalitetan ugalj jedan od načina, kako je istakla, na koji se države zbog situacije sa cenom električne energije bore sa krizom na taj način što izlaze sa termokapacitetima i tako čuvaju stabilnost.

„Mi, nažalost, u ovoj situaciji sa našim termokapacitetima nismo bili u stanju da se na pravi način obezbedimo, pa ćemo da vidimo šta je tačno razlog kad se sve ovo završi“, naglasila je ona.

Ona je dodala i da, bez obzira što trenutno imamo energetsku krizu, to ne znači da ne treba da se bavimo temom energetske efikasnosti jer je, kako je ocenila, jednako važna kao i trenutna kriza sa kojom se suočavamo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...