Nagrada sleduje za najmanje dva projekta

Do 10.000 dolara za najbolje ideje o otvorenim podacima

Hi-techInvesticijeLifestyleNovacSrbijaVestiZdravlje

3.2.2022 17:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Do 10.000 dolara za najbolje ideje o otvorenim podacima Do 10.000 dolara za najbolje ideje o otvorenim podacima
Open Data Hub objavio je Javni poziv za kreiranje inovativnih rešenja na osnovu podataka dostupnih na Portalu otvorenih podataka. Kao cilj projekta navedeno je... Do 10.000 dolara za najbolje ideje o otvorenim podacima

Open Data Hub objavio je Javni poziv za kreiranje inovativnih rešenja na osnovu podataka dostupnih na Portalu otvorenih podataka.

Kao cilj projekta navedeno je podsticanje upotrebe otvorenih podataka za razvoj novih usluga i servisa koji će unaprediti svakodnevni život građana. U okviru ovog poziva raspisana su dva izazova.

Izazov „Do pametnijih gradova uz pomoć otvorenih podataka“

Iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu objašnjeno je da je ovaj izazov otvoren za pametna rešenja, dizajnirana uz pomoć tehnologije i otvorenih podataka, kako bi se olakšao život stanovnika u urbanim sredinama.

Naglašeno je da predložena rešenja treba da se odnose na neku od sledećih oblasti:

  • finansije
  • životna sredina
  • transport i mobilnost (parking, javni prevoz, biciklističke staze)
  • urbanizam
  • komunalne usluge
  • energetika

Izazov „Otvoreni podaci za unapređenje dijabetološke zdravstvene zaštite“

Obrazloženo je da drugi izazov ima cilj da poboljša položaj obolelih od dijabetesa, koji u Srbiji ima oko 12 odsto odraslog stanovništva.

„Potrebno je kreirati rešenja koja će doprineti efikasnijem trošenju sredstava za dijabetološku zdravstvenu zaštitu, planiranje mera prevencije, podizanje svesti o ovoj bolesti i slično. Pozivaju se svi zainteresovani, a posebno startapi, udruženja, mala i srednja preduzeća i naučno-istraživačke ustanove, da ponude inovativne odgovore na teme ova dva izazova koristeći otvorene podatke“, piše u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Dodaje se da je uslov ovog izazova da se za razvoj originalnih ideja koristi najmanje jedan set podataka sa Portala otvorenih podataka, ali da se mogu koristiti i drugi podaci.

„Posebno se ohrabruje kombinovanje postojećih otvorenih podataka sa podacima prikupljenim od korisnika (eng. crowdsourcing data collection), kao i kreiranje ili otvaranje novih baza podataka. Podaci o dijabetesu i podaci lokalnih samouprava dostupni su na Portalu otvorenih podataka. Na platformi „Otvoreni budžeti“ mogu se pronaći planirani prihodi i rashodi lokalnih samouprava, a napravljena je i interaktivna tabla (eng. BI dashboard) kako bi zainteresovani lakše pronašli druge potrebne skupove podataka lokalnih samouprava“, objašnjavaju iz pomenute kancelarije.

Timovi koji osmisle šest najboljih rešenja, tri po svakom izazovu, kako je istaknuto, dobiće priliku da svoje ideje predstave i uživo kroz kratke prezentacije komisiji za evaluaciju.

„Najmanje dve ideje, po jedna u okviru svakog izazova, biće nagrađene sa po najviše 10.000 dolara. Rok za prijavu je do 17. februara u ponoć, a rok za razvoj rešenja biće 30 dana od dana potpisivanja ugovora. Prijava se vrši slanjem popunjenog formulara na adresu: datachallenge.rs@undp.org“, navodi se u saopštenju.

Izazov otvorenih podataka, kao i sam Open Data Hub, pokrenut je u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“ koji sprovodi Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE) u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

  • Anna

    3.2.2022 #1 Author

    Vrlo interesantno i izazovno, ali nedovoljno istaknuto.

    Odgovori

  • VERA

    6.2.2022 #2 Author

    Redakciji sve pohvale za ovaj tekst, toliko korisnih informacija objavljujete. Ovo je odlična ideja, nedovoljno promovisana. Iz ovog projekta se očekuje mnogo novih rešenja za razne probleme sa terena koji pogađaju kritičnu masu.

    Odgovori

  • TINA

    16.2.2022 #3 Author

    Vrlo interesantno za sve korisnike. Mozda treba produziti rok, kako bi se osmislili dobri predlozi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...