Ministarstvo zaštite životne sredine za Biznis.rs o novom Ekološkom informacionom sistemu

Građani sada mogu direktno ministarstvu da prijavljuju ekološke probleme

EkologijaHi-techLifestyleSrbijaU fokusuVesti

1.2.2022 11:18 Autor: Julijana Vincan 17

Građani sada mogu direktno ministarstvu da prijavljuju ekološke probleme Građani sada mogu direktno ministarstvu da prijavljuju ekološke probleme
Jedinstveni Ekološki informacioni sistem počeo je sa radom u ponedeljak, 31. januara. Kako je objašnjeno iz Ministarstva zaštite životne sredine, namenjen je prikupljanju informacija... Građani sada mogu direktno ministarstvu da prijavljuju ekološke probleme

Jedinstveni Ekološki informacioni sistem počeo je sa radom u ponedeljak, 31. januara. Kako je objašnjeno iz Ministarstva zaštite životne sredine, namenjen je prikupljanju informacija o ekološkim problemima, divljim deponijama, evidentiranju i praćenju rada službi za saniranje i otklanjanje ekoloških problema i sličnog.

Kako je za Biznis.rs rečeno u resornom ministarstvu, na ovaj način ostvaruje se dvosmerna komunikacija sa građanima u cilju informisanja o realizaciji projekata zaštite životne sredine, rešavanju ekoloških problema i podizanju svesti građana o značaju zaštite životne sredine.

„Putem jedinstvene mobilne i web aplikacije za celu teritoriju Srbije koja se zove ‘gReact’ (Green Reaction) i koja se može besplatno preuzeti sa platformi Google Play i APP Store, građani mogu da dostavljaju informacije i zahteve za rešavanje ekoloških problema u svojim sredinama, i to u obliku tekstualne ili multimedijalne poruke. Građani mogu prijaviti ekološki problem slanjem SMS ili MMS poruka na broj 066/5555-001 i pozivanjem Kontakt centra Ministarstva zaštite životne sredine na broj 0800 003 003″, objasnili su naši sagovornici.

Kako kažu, sve poruke prikupljaju se u Ekološkom informacionom centru koji je u online komunikaciji sa nadležnim institucijama (komunalne službe, institucije lokalne samouprave, republički inspektori zaštite životne sredine).

„Kada prime poruku građana, administratori prosleđuju te informacije nadležnima za intervencije. Nakon dobijanja odgovora od nadležne institucije o saniranju ili otklanjanju prijavljenog problema, administratori obaveštavaju građane o tome direktno preko mobilne aplikacije, putem SMS ili MMS servisa, ili putem vesti na zvaničnom sajtu“, istaknuto je za Biznis.rs u ministarstvu.

Ministarka Irena Vujović
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović ocenila je da je ovo za građane važna vest, jer mogu da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi.

„Administratori će prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine. Ovaj sistem je veoma značajan, jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene“, obrazložila je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, sistem predviđa i praćenje lokacija očišćenih divljih deponija na kojima su postavljene kamere.

„U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija, a mi smo tokom prošle godine očistili 500 lokacija. Narednih dana ćemo raspisati novi konkurs, kako bismo nastavili da čistimo i u ovoj godini, a izdvojili smo i sredstva za postavljanje kamera. Još jednom pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme i da zajedničkim delovanjem podižemo svest i unapređujemo kvalitet životne sredine, da zajedno radimo za čistiju i zdraviju Srbiju i samim tim za bolji životni standard“, naglasila je resorna ministarka.

  • MARIJANA

    1.2.2022 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • STRAHINJA

    1.2.2022 #2 Author

    Lepo

    Odgovori

  • N.N.

    1.2.2022 #3 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

  • SNEZANA

    1.2.2022 #4 Author

    Odlicno.

    Odgovori

  • TINA

    1.2.2022 #5 Author

    Bice efikasno resenje za probleme

    Odgovori

  • Lelica

    1.2.2022 #6 Author

    Super

    Odgovori

  • TATJANA

    1.2.2022 #7 Author

    Super

    Odgovori

  • MAJALG

    1.2.2022 #8 Author

    Svaka cast

    Odgovori

  • MARKO7

    1.2.2022 #9 Author

    Biće prijava više nego majka Jugovića sinova

    Odgovori

  • DANIJELA

    1.2.2022 #10 Author

    Odlicno samo jos da pocne da se radi na istim.

    Odgovori

  • Ika

    2.2.2022 #11 Author

    Ali da se i odgovor dobije i problem resi

    Odgovori

  • BRANA19

    2.2.2022 #12 Author

    Ovo nije lose , dobra ideja…

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #13 Author

    Svaka cast! Tako treba samo kazne da budu velike i svi ce voditi racuna.

    Odgovori

  • BOLEK

    2.2.2022 #14 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • PEPE007

    2.2.2022 #15 Author

    E super, bas da vidimo ucinkovitost i delotvornost kakva ce biti….

    Odgovori

  • NINO

    2.2.2022 #16 Author

    Mogu da prijavljuju, ali ministarstvo uopste nece reagovati…
    Znam na sopstvenom primeru.

    Odgovori

  • jelenko

    2.3.2022 #17 Author

    lepo napisano samo da se sprovodi i kaznjava neodgovorni gradjani ali imam problem i niko neresava moj problem samo sto mi nekazu uzalud pises prijave

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...