U EU skoro 40 procenata čiste električne energije

Više od 26 odsto struje u Srbiji dolazi iz obnovljivih izvora

EkologijaEUU fokusuVesti

27.1.2022 12:27 Autor: Julijana Vincan 13

Više od 26 odsto struje u Srbiji dolazi iz obnovljivih izvora Više od 26 odsto struje u Srbiji dolazi iz obnovljivih izvora
U 2020. godini obnovljivi izvori energije činili su 37 odsto bruto potrošnje električne energije u Evropskoj uniji, u odnosu na 34 odsto koliko je... Više od 26 odsto struje u Srbiji dolazi iz obnovljivih izvora

U 2020. godini obnovljivi izvori energije činili su 37 odsto bruto potrošnje električne energije u Evropskoj uniji, u odnosu na 34 odsto koliko je bilo godinu dana ranije, objavio je Zavod za statistiku EU (Eurostat).

Izveštaj pokazuje da su energija vetra i hidroenergija zajedno činile više od dve trećine ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, odnosno 36 i 33 odsto.

„Preostala jedna trećina električne energije dolazila je iz solarne energije (14 odsto), čvrstih biogoriva (osam procenata) i drugih obnovljivih izvora (osam odsto). Solarna energija je najbrže rastući izvor, jer je 2008. godine činila samo jedan odsto ukupno potrošene električne energije u EU, da bi u 2020. godini porasla na 14 procenata“, piše u analizi Eurostata.

OIE Eurostat
Izvor: Eurostat

Podaci pokazuju da je među državama članicama EU, više od 70 odsto potrošene energije iz obnovljivih izvora bilo u Austriji (78 procenata) i Švedskoj (75 odsto). Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora takođe je bila visoka i činila je više od polovine električne energije potrošene u Danskoj (65 procenata), Portugalu (58 odsto), Hrvatskoj i Letoniji (obe po 53 procenata).

Sa druge strane, evidentirano je da je najmanji udeo električne energije iz obnovljivih izvora bio na Malti (10 odsto), Mađarskoj i Kipru (po 12 procenata), Luksemburgu (14 odsto) i Češkoj (15 procenata).

Raniji podaci Eurostata pokazuju i da je udeo obnovljivih izvora energije u ukupno proizvedenoj energiji u Srbiji u 2020. godini iznosio 26,3 odsto. Dodaje se da je to za 4,86 procenata više u odnosu na 2019. godinu, a veoma je blizu zacrtanog cilja za tu godinu, koji je iznosio 27 odsto.

Najveći deo energije proizvedene iz obnovljivih izvora u Srbiji u 2020. godini potiče iz hidroelektrana – 859,8 kilotona ekvivalenata nafte.

Na drugom mestu je energija vetra sa 82,9 kilotona ekvivalenta nafte, dok je iz solarne energije – 1,1 kilotona ekvivalenta nafte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.