ove godine veća ulaganja za zdraviju životnu sredinu

Iz budžeta Srbije 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

26.1.2022 14:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Iz budžeta Srbije 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti Iz budžeta Srbije 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti
Unapređenje energetske efikasnosti je nacionalni projekat koji znači smanjenje potrošnje energije i zdraviju životnu sredinu, i za te namene ove godine iz budžeta biće... Iz budžeta Srbije 200 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti

Unapređenje energetske efikasnosti je nacionalni projekat koji znači smanjenje potrošnje energije i zdraviju životnu sredinu, i za te namene ove godine iz budžeta biće izdvojeno više od 200 miliona evra, izjavila je u sredu ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

„Obezbedili smo za ovu godinu više od 200 miliona evra u budžetu, jer je podizanje energetske efikasnosti važno kao da gradimo elektranu. Godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne elektrane, a unapređenjem energetske efikasnosti obezbeđujemo uštede i za domaćinstva i za državu“, rekla je ona u Vrbasu, gde je obišla radove na rekonstrukciji vrtića, prenela je agencija Beta.

Ministarka je dodala da će sledeći javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela biti raspisan tokom februara i pozvala sve lokalne samouprave da se prijave. Potvrdila je i da će država nastaviti da subvencioniše i zamenu stolarije, promenu kotlova za grejanje.

„Važno je da građani prepoznaju značaj projekata i očekujemo da se na sledećem javnom pozivu, koji ka gradovima i opštinama raspisujemo krajem meseca, javi još veći broj građana“, rekla je ministarka.

Mihajlović je istakla da će ministarstvo obezbediti olakšice za nerazvijene opštine, kao i za socijalno ugrožene građane.

Zamena PVC stolarije
Foto: Shutterstock

„Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 20 do 25 odsto, a računi će biti niži za 30, 40 procenata“, kazala je ona.

Ona je u Vrbasu obišla i jedno od 35 domaćinstava u ovoj opštini koje je dobilo subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

„Pre šest meseci smo ovde potpisali ugovor i verujem da će sve biti gotovo u maju. Кada radovi budu završeni, videće se značaj unapređenja energetske efikasnosti. Umesto 8,6 miliona dinara, računi za toplotnu energiju biće 1,6 miliona. Emisija ugljen-dioksida će biti oko 70 procenata niža na godišnjem nivou“, rekla je Mihajlović.

Predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević, rekao je da će završetkom radova biti obezbeđeni bolji uslovi za 700 đaka i 1.335 dece u vrtićima.

„I ovaj projekat je pokazatelj da se opština pretvara u energetski efikasnu. Takođe, realizujemo zajedno sa ministarstvom i projekat unapređenja energetske efikasnosti, u kojem učestvujemo sa 35 domaćinstava, koja se ekonomski i energetski osnažuju uz pomoć ministarstva“, rekao je on.

Ambasador Švajcarske, Urs Šmid (Urs Schmid), zadovoljan je nastavkom saradnje sa ministarstvom kroz koju se unapređuje energetska efikasnost.

„Vrednost ovog projekta je 1,5 miliona evra. Švajcarska podržava napore ministarstva da lokalnim samoupravama pomogne u ovoj oblasti. Obeležavamo 30 godina saradnje Srbije i Švajcarske i drago mi je da možemo zajedno sa ministarstvom da radimo u oblasti energetske efikasnosti i borbe sa klimatskim promenama, što je važan segment naše buduće saradnje“, rekao je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...