Pametna tehnologija štedi vreme lekarima

Srpski naučnici među dva odsto najuticajnijih u oblasti medicine

Bolji posaoHi-techInovacijeSrbijaZdravlje

26.1.2022 12:33 Autor: Marija Krsmanović 13

Srpski naučnici među dva odsto najuticajnijih u oblasti medicine Srpski naučnici među dva odsto najuticajnijih u oblasti medicine
Medicina je oblast od koje se očekuje konstantan razvoj i napredak, a zahvaljujući novim tehnologijama ova sfera prevazilazi granicu onoga što smo do pre... Srpski naučnici među dva odsto najuticajnijih u oblasti medicine

Medicina je oblast od koje se očekuje konstantan razvoj i napredak, a zahvaljujući novim tehnologijama ova sfera prevazilazi granicu onoga što smo do pre nekoliko decenija smatrali naučnom fantastikom.

O tome na koji način se ova oblast može razvijati u Srbiji i kakva je budućnost medicinske i biotehnologije za Biznis.rs govori direktorka projekta Srbija Inovira Aleksandra Popović.

Kada je u pitanju razvoj medicinske tehnologije u našoj zemlji u odnosu na ostatak sveta, ona navodi da u Srbiji ima mnogo blistavih primera koji potvrđuju da je naš potencijal u ovoj oblasti veliki.

Aleksandra Popović kaže da se nekoliko firmi istaklo svojim patentima, kao što su elektroencefalografske (EEG) slušalice, EEG mobilni sistem i rukavica za slepe. Osim toga, u planu je i izgradnja Bio4Campusa, koji će okupiti Biološki i Farmaceutski fakultet, IMGGI, Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Panda centar Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, deo Instituta za veštačku inteligenciju i ispostavu Naučno-tehnološkog parka Beograd za BIO4 startapove, razvojna odeljenja i proizvodne kapacitete.

Popović napominje da su u ovoj oblasti uspehe ostvarili i pojedinci.

“Naša naučnica Gordana Vunjak je prva žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD i ušla u Kuću slavnih žena u tehnologiji. Ona je inače profesor biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku”, kaže naša sagovornica.

Aleksandra Popović / Foto: privatna arhiva

Pored Gordane Vunjak, napominje, tu su i tri profesorke Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koje se nalaze na listi najuticajnijih naučnika Univerziteta Stanford. Među 180.000 rangiranih naučnika, Aleksandra Buha Đorđević, Svetlana Ibrić i Jelena Kotur Stevuljević ušle su u dva odsto najuticajnijih u oblastima toksikologije, farmakologije i farmacije i kliničke medicine.

Naravno, dobre rezultate ne treba shvatiti zdravo za gotovo, a to ističe i direktorka projekta Srbija Inovira.

“Da bismo ostali u toj trci, nije dovoljno samo da pravimo pojedinačne rezultate, već da radimo pametnije, kooperativnije, da udružimo znanje i resurse, i sinergijom dođemo do komercijalnih rešenja i proizvoda koji su dugoročno održivi”, navodi Aleksandra Popović, dodajući da je suština projekta Srbija Inovira “obezbeđivanje preduslova, usmeravanje i pomoć kvalitetnim akterima” koji zajedničkim radom mogu da naprave veliku razliku u predstavljanju na tržištu i jačanju srpske privrede.

Na pitanje šta razvijanje superklastera znači za stručnjake u oblasti medicine, Aleksandra Popović kaže da će na ovaj način medicina postati više personalizovana. Kako navodi, medicina koristi znanja o genetičkoj osnovi bolesti, kao i o razlikama među ljudima zbog kojih se bolest drugačije ispoljava. To znači da će se lekovi birati po ovoj osnovi, čemu će najviše doprineti razvoj modernih tehnologija za analizu genetskog profila pacijenata.

Sve više novih tehnologija u medicini

“Sve je više novih tehnologija koje nalaze primenu u medicinskoj praksi: Big Data, internet stvari (IoT, 3D štampa, blokčejn… Generalno, IT je od velike pomoći celokupnom sektoru zdravstva. Jedan od primera je razvoj i standardizacija EMR. Ova tehnologija pretvara medicinske informacije u jedinstvenu bazu podataka koja zdravstvenim radnicima omogućava pristup relevantnim informacijama o pacijentu, kao što su medicinska anamneza, upotrebljavani lekovi i potencijalne alergije ili kontraindikacije, informacije o osiguranju…”, kaže Aleksandra Popović.

Ona navodi da se sada već pomoću 3D štampača mogu praviti implanti, proteze za neke delove tela i medicinski alati.

“Sada se pre operacije prvo snimi oblik lica pacijenta. Na osnovu toga, 3D štampačem se napravi implantat koji lekara čeka spreman tokom operacije. Time se smanjuje i trajanje operacije, ali i njeni troškovi”, kaže Popović.

Prema njenim rečima, u Španiji se oko 80 odsto zubnih krunica štampa pomoću 3D štampača.

IT kompanije dolaze do najrazličitijih inovativnih rešenja vezanih za negu pacijenata nakon izlaska iz bolnice, a dostupni su i brojni softveri za automatizaciju svakodnevnih administrativnih zadataka koje imaju medicinski radnici.

“Pametna tehnologija u obliku gedžeta može uštedeti vreme specijalista koje odvajaju kako bi od pacijenata dobili sve podatke o anamnezi bolesti. Nosivi uređaji koriste informacione senzore da obezbede čitav niz zdravstvenih podataka i pomognu daljinsko praćenje pacijenata. Oni mogu da prikupe sve potrebne informacije od pacijenata i pošalju zdravstvene podatke u ujedinjeni sistem, a lekari mogu dobiti upozorenja u realnom vremenu. Ovo smanjuje redovne posete lekaru i značajno smanjuje troškove”, objašnjava Popović, dodajući da na taj način stručnjaci imaju mogućnost da budu tamo gde je najpotrebnije.

Popović navodi da se u okviru ove oblasti paralelno razvijaju tri grane: biotech (biotehnologija), u okviru koje se nalaze genetički inženjering, kloniranje i inženjerstvo tkiva, medtech (medicinska tehnologija), koja se bazira na personalizaciji medicine, i healthtech (zdravstvena tehnologija), koja uključuje prevenciju bolesti i rehabilitaciju.

Ekonomski potencijal u oblasti medicinskih i biotehnologija, prema mišljenju Aleksandre Popović, nalazi se na zavidnom nivou. Ona navodi da otvaranjem kampusa, instituta i stvaranjem okruženja za formiranje sistemskog pristupa “pokazuje spremnost da se prevaziđu institucionalne, finansijske i organizacione prepreke za razvoj inovativnih rešenja”.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, jedino što ostaje je da se kompanije, startapovi i naučne institucije udruže i kreiraju budućnost u kojoj je dobrobit čoveka na prvom mestu.

Tržište IoT u oblasti medicinske tehnologije vredeće 158,1 milijardu dolara

Kako navodi naša sagovornica, kompanija Deloitte procenjuje da će tržište IoT u oblasti medicinske tehnologije (IoMT) 2022. godine vredeti 158,1 milijardu dolara, a za Evropsku uniju se procenjuje da će sa 12 milijardi porasti na 44 milijarde dolara.

“Veliki napredak u tehnologiji pokreće inovacije u medicinskoj tehnologiji, što dovodi do razvoja sve većeg broja povezanih medicinskih uređaja koji su u stanju da generišu, prikupljaju, analiziraju i prenose podatke. Podaci, zajedno sa samim uređajima, stvaraju IoMT, odnosno povezanu infrastrukturu medicinskih uređaja, softverskih aplikacija i zdravstvenih sistema i usluga”, kaže Popović.

  • Ivan

    26.1.2022 #1 Author

    Svaka im cast

    Odgovori

  • N.N.

    26.1.2022 #2 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • MAJA

    26.1.2022 #3 Author

    Srbija do Tokija

    Odgovori

  • JANA

    26.1.2022 #4 Author

    Drago mi je da je naš potencijal u ovoj oblasti veliki

    Odgovori

  • DANIJELA

    26.1.2022 #5 Author

    Bravo!!!

    Odgovori

  • Tina

    27.1.2022 #6 Author

    Nasi naucnici su uvek najbolji

    Odgovori

  • SANJA

    27.1.2022 #7 Author

    Srbi su pametni ljudi,nije ovo cudno,nego tuzno sto ljudi ne ostaju u svojoj zemlji zato sto im je bolje „napolje“

    Odgovori

  • Anna

    27.1.2022 #8 Author

    Srpski stručnjaci su najmanje cenjeni u Srbiji. Moramo porasiti na tome da ove ljude zadržimo i pružimo im maximalnu podršku

    Odgovori

  • BRANA19

    27.1.2022 #9 Author

    Bas lepo…

    Odgovori

  • IRINA

    27.1.2022 #10 Author

    Svaka čast

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    27.1.2022 #11 Author

    Znanje je moć!

    Odgovori

  • Jolanda

    27.1.2022 #12 Author

    Bravo

    Odgovori

  • DEKSI

    27.1.2022 #13 Author

    Svaka cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...