Leksikon 2023: Jasmina Knežević

Inovacije na polju medicine i biotehnologije donele velike promene u oblasti lečenja

InovacijeIntervjuPoslovanje

5.1.2024 13:39 Autor: Marko Andrejić 2

Inovacije na polju medicine i biotehnologije donele velike promene u oblasti lečenja Inovacije na polju medicine i biotehnologije donele velike promene u oblasti lečenja
Dr Jasmina Knežević, pedijatar i pulmolog po struci, jedna je od prvih žena preduzetnica u Srbiji. Pre 29 godina napustila je posao u državnoj... Inovacije na polju medicine i biotehnologije donele velike promene u oblasti lečenja

Dr Jasmina Knežević, pedijatar i pulmolog po struci, jedna je od prvih žena preduzetnica u Srbiji. Pre 29 godina napustila je posao u državnoj bolnici, sa vizijom da osnuje ustanovu u kojoj se pacijent oseća dobro i dostojanstveno i kada je bolestan. Sa suprugom je 1995. godine osnovala prvu privatnu bolnicu u našoj zemlji – Bel Medic. Od ordinacije sa samo troje zaposlenih izrastao je u zdravstvenu ustanovu sa više od 550 stalno zaposlenih i preko 300 konsultanata. Viziju i potencijal kompanije prepoznao je i jedan od svetskih lanaca bolnica Acibadem, koji je 2021. godine postao većinski vlasnik Bel Medica.

Dr Knežević je član brojnih poslovnih udruženja i redovan učesnik na stručnim i biznis konferencijama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je više nagrada za najuspešnijeg menadžera i najuspešniju poslovnu ženu u Srbiji.

Pitali smo gospođu Knežević, šta je po njenom mišljenju obeležilo 2023. godinu?

Događaj godine

– Nažalost, proteklu godinu obeležili su događaji kojima su zajednički imenitelji nasilje i ekstremna destrukcija, i to na svim poljima. Nemi smo svedoci dva rata – u Ukrajini i Izraelu, dva masovna ubistva, od kojih je jedno bilo vršnjačko, 27 ubijenih naših žena u porodičnom nasilju, procvat ekstremne desnice u svetu. Posledice svega nabrojanog su strašne i svi ih osećamo, od gubitaka života, inflacije, preko manjka energenata i hrane, do osećaja besmisla i manjka ambicije i radnog entuzijazma.

Ličnost godine

– Suprotno destruktivnim tendencijama i dešavanjima o kojima sam pričala, 2023. godinu pamtiću po fantastičnim probojima na polju nauke i tehnologije. Semjuel Altman, izvršni direktor OpenAI, za mene je definitivno ličnost prethodne godine. Svojim doprinosom razvoju ChatGPT-ja, neverovatnog alata koji je veštačku inteligenciju približio običnim ljudima i omogućio im da se njome lako koriste u svakodnevnom poslu, otvorio je novo poglavlje u istoriji čovečanstva.

Duboko verujem u inovacije i zaista mi je uzbudljivo da razmišljam o tome kako će se machine learning dalje razvijati, gde će sve AI naći primenu na svim poljima, a posebno u medicini, kako će sve ovo otvoriti nova polja ljudske kreativnosti koja više neće biti sputana operativom.

Najbolji poslovni potez godine

– Najveći poslovni poduhvati ostvareni su na polju medicine i biotehnologije, robotike i genetskog inženjeringa. Te inovacije donele su velike promene u oblasti lečenja. Zahvaljujući njima ljudski vek je danas skoro dva puta duži, a život kvalitetniji nego na početku 20. veka. Vi danas možete da pročitate genetski kod svake ćelije, pa tako i tumorske, i da tačno znate koja će citostatska terapija na njega delovati, a koja ne. Ovo otvara revolucionarno poglavlje personalizovane medicine i najavljuje novo i drugačije shvatanje pojma lečenja.

Promašaj godine

– Brine me udaljavanje od Evropske unije i njenih vrednosti i, sledstveno tome, manjak stranih direktnih investicija, pristupnih fondova i pravne sigurnosti. U takvim okolnostima domaći privatni sektor će nastaviti da tapka u mestu. Dakle, najveći promašaj za mene je kreiranje takvog nesigurnog poslovnog ambijenta, gde se poslovni ljudi često osećaju kao zaglavljeni u liftu.

Očekivanja u 2024. godini

– Želela bih da se svet u 2024. godini trgne i da svoj intelekt usmeri ka rešenju konflikata i klimatskih promena. Očekujem da lideri definišu i preduzmu konkretne korake za rešavanje problema sa kojima se suočavamo. Da se sva sredstva i energija usmere na stvaranje zdravijeg okruženja u svakom smislu, a tu mislim na zaštitu ljudskih prava, na zaštitu životne sredine, na zaštitu mira, tolerancije i različitosti, na razvoj naprednih, humanih oblasti koje će služiti čoveku i njegovoj dobrobiti.

Tagovi
LEKSIKON
 • SHALIMAR

  6.1.2024 #1 Author

  Jedna po meni od najuspesnijih zena u nasoj zemlji,rezultate sta je postigla sve govore!

  Odgovori

 • BIJUTI27

  10.1.2024 #2 Author

  Svaka čast za ovu ženu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...