Novi detalji o eksplozijama na Severnim tokovima

Bela kuća demantovala učešće u sabotaži gasovoda

SvetVesti

9.2.2023 08:38 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bela kuća demantovala učešće u sabotaži gasovoda Bela kuća demantovala učešće u sabotaži gasovoda
Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson (Adrienne Watson) negirala je umešanost SAD u eksplozije na dva kraka Severnog toka. Ona je... Bela kuća demantovala učešće u sabotaži gasovoda

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson (Adrienne Watson) negirala je umešanost SAD u eksplozije na dva kraka Severnog toka. Ona je navela da je to „potpuna laž i potpuna fikcija“.

Prethodno je američki istraživački novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, Simor Herš (Seymour Hersh) objavio tekst pod naslovom: „Kako je Amerika uništila gasovod Severni tok“, prenosi Komersant. Pozivajući se na izvor sa „direktnim saznanjem o operativnom pralniranju“, on je naveo da su u sabotaži gasovoda učestvovali Amerikanci i Norvežani.

Kako se navodi u tekstu, u junu 2022. godine ronioci američke mornarice, koji su delovali u okviru NATO vežbi BATOPS22 postavili su eksploziv C4 ispod tri cevi Cevernog toka uz odobrenje norveških vlasti.

Izviđački avion norveške mornarice navodno je po naređenju administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) 26. septembra ispustio sonarnu bovu, čiji se signal širio pod vodom, najpre na Severni tok 2, a zatim na Severni tok 1. Ovaj signal aktivirao je eksploziv, tvrdi Herš u svom tekstu.

Danska je prva prijavila eksplozije na gasovodima, a prema navodima tamošnjih stručnjaka, snaga eksplozije na svakom cevovodu bila je ekvivalentna 500 kg TNT eksploziva. Pored Danske, svoje istrage pokrenule su Norveška i Nemačka. Mesta eksplozije gasovoda 1. novembra pregledao je ruski „Gasprom“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...