Potpisan Memorandum o razumevanju sa UAE o razvoju i primeni AI

Srpski naučnici i startapi moći će da koriste AI model Falcon LLM

SrbijaVesti

14.2.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srpski naučnici i startapi moći će da koriste AI model Falcon LLM Srpski naučnici i startapi moći će da koriste AI model Falcon LLM
Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je u Dubaiju potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke... Srpski naučnici i startapi moći će da koriste AI model Falcon LLM

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je u Dubaiju potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije.

Brnabić, koja u Dubaiju učestvuje na Svetskom samitu vlada, rekla je u izjavi novinarima, da potpisani memorandum znači dodatno bližu saradnju između Srbije i UAE u razvoju i primeni veštačke inteligencije, ocenivši da je važno da naša zemlja prati trendove u toj oblasti, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka je objasnila da su UAE razvili svoj jezički model, poput američkog GPT, dodavši da je Srbija potpisala Memorandum kako bi naši naučni instituti, startapovi i drugi, mogli da koriste taj model.

„Na osnovu ovog modela nama će biti lakše da razvijamo naše jezičke modele“, navela je predsednica Vlade, ukazavši na značaj koji te tehnologije u okviru veštačke inteligencije imaju za naše kompanije i upravu.

Ona je poručila da je važno da naša zemlja prati sve trendove i da uspostavlja partnerstva sa UAE, dodavši da je Srbija jedna od 29 država na svetu koja je deo globalnog partnerstva za razvoj veštačke inteligencije.

Memorandum su potpisali ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i direktor Instituta za istraživanje i razvoj veštačke inteligencije Srbije Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE Fajsal Al Banai.

Saradnja ima za cilj da iskoristi tehničku ekspertizu Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE, mogućnost korišćenja Falkon otvorenog koda i rešenja zasnovanih na njemu za dalji razvoj veštačke inteligencije u Srbiji.

„Ovaj iskorak pomoći će nam u realizaciji projekata dalje modernizacije u planu Srbija 2027 i jačanja pozicije naše zemlje kao tehnološkog i digitalnog lidera Jugoistočne Evrope“, rekao je ministar Jovanović.

Fajsal Al Banai je istakao da saradnja sa Srbijom označava ključnu prekretnicu u integraciji veštačke inteligencije u tkivo tehnološkog napretka.

„Naša zajednička posvećenost Falkon modelima otvorenog koda osigurava dinamičan i inkluzivan pristup globalnom unapređenju sposobnosti veštačke inteligencije“, dodao je Al Banai.

Falkon je, kako je navedeno u saopštenju Vlade, porodica moćnih velikih jezičkih modela otvorenog koda koje je razvio Institut za tehnološke inovacije, ogranak Saveta za istraživanje naprednih tehnologija UAE za primenjeno istraživanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...