DO SADA 837 MILIONA EVRA INVESTICIJA Do kraja godine problemi sa ulaganjima i izvozom, kaže predsednik Srbije

InvesticijeIzdvajamoSrbijaVesti

22.5.2020 13:34 Autor: Marija Jovanović 1

DO SADA 837 MILIONA EVRA INVESTICIJA Do kraja godine problemi sa ulaganjima i izvozom, kaže predsednik Srbije DO SADA 837 MILIONA EVRA INVESTICIJA Do kraja godine problemi sa ulaganjima i izvozom, kaže predsednik Srbije
Nivo investicija u prvom kvartalu ove godine dostigao je 837 miliona evra, što je za 3,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine,... DO SADA 837 MILIONA EVRA INVESTICIJA Do kraja godine problemi sa ulaganjima i izvozom, kaže predsednik Srbije

Nivo investicija u prvom kvartalu ove godine dostigao je 837 miliona evra, što je za 3,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je ukazao, treba imati na umu da smo u martu, kao i ceo svet, imali epidemiju korona virusa. „Naravno da će biti problema do kraja godine na nivou investicija, sa izvozom, ali manje nego što smo očekivali“, kazao je Vučić.

Država će ulaganjima da podstiče privredu, ali i takozvanim „helikopter novcem“ i povećanjem plata u zdravstvu, kako bi se podstakla potrošnja, objasnio je predsednik Srbije.

Foto: Facebook @buducnostsrbijeavucic
Foto: Facebook @buducnostsrbijeavucic

On je ponovio uverenje da će Srbija po stopi rasta biti broj jedan u Evropi. „Bićemo najuspešniji, mereno metodologijom Evrostata, zato što smo prošli teške mere 2014. i 2015. godine i imamo najviši nivo stranih direktnih investicija“, kazao je Vučić, prenosi Tanjug.

Kako je ocenio, Srbija je ozbiljna zemlja, snažne finansijske strukure i ozbiljnih javnih finansija. „Kada je MMF govorio da ćemo imati rast BDP od 2,5 odsto, mi smo završili na 4,4 odsto. Kad su rekli da ćemo posle prvog lošeg kvartala 2019. godine da završimo na 2,5, završili smo na 4,2 i bili treći u Evropi 2019. godine“, rekao je Vučić.

Kada je reč o zaduživanju, Vučić je rekao da je Srbija od MMF mogla da dobije samo 800 miliona evra kratkoročno, do tri godine, da bi kamata bila negde do 4,45 odsto, što je dramatično više od 3,125 odsto koliko iznosi kamata na prodatu evroobveznicu

On je istakao da će javni dug Srbije biti pod apsolutnom kontrolom, daleko niži od nemačkog, dvostruko niži od francuskog i trostruko niži od italijanskog.

  • Maja

    23.5.2020 #1 Author

    Nadam se da ce mehanizam „helikopter novca“ dovesti do toga da nam novac pada sa neba🙂 🙂Dobro je sto nasa ekonomija nije mnogo urusena ovom epidemijom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...