još 40 zahteva čeka na obradu

Do sada samo četiri subvencije majkama za kupovinu prvog stana

NekretnineSrbijaU fokusuVesti

4.8.2022 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Do sada samo četiri subvencije majkama za kupovinu prvog stana Do sada samo četiri subvencije majkama za kupovinu prvog stana
U Srbiji su do sada odobrene svega četiri subvencije za kupovinu prvog stana majkama i to iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, u ukupnoj... Do sada samo četiri subvencije majkama za kupovinu prvog stana

U Srbiji su do sada odobrene svega četiri subvencije za kupovinu prvog stana majkama i to iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, u ukupnoj vrednosti od 34.595 evra, a prema uredbi koju je Vlada Srbije donela u februaru ove godine, objavio je list Danas, prenela je agencija Beta.

Razlog za mali broj rešenja za korišćenje subvencija za majke koje su rodile tokom 2022. godine i žele da kupe prvi stan, prema rečima predstavnice udruženja „Mame su zakon“ Tatjane Macure, jesu prilično nejasne odredbe uredbe, kao i sporost komisije koja odobrava dodelu novčanih sredstava.

„U ovom trenutku četiri porodice su stekle pravo na korišćenje subvencije po ovom osnovu, a 40 zahteva čeka na obradu. Zahtevi pojedinih majki su odbijeni zbog proceduralnih grešaka do kojih dolazi zbog odredbi uredbe koje su komplikovane jer zahtevaju veoma visok stepen poznavanja prava i ekonomije“, kazala je Macura, prenosi agencija Beta.

Kako je navela, da bi zahtev za dobijanje subvencije bio validan majka koja ispunjava uslove predviđene uredbom mora nadležnima u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da pošalje overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, kao i da se kupoprodajni ugovor potpiše tek nakon odobrenja, odnosno donošenja rešenja o dodeli subvencije.

Međutim, pojedine porodice su potpisale kupoprodajne ugovore pre odobrenja zbog toga što na tome insistiraju prodavci stanova kojima je cilj da ih što pre prodaju, kao i banke koje to sugerišu kao uslov za dobijanje stambenog kredita, te je upravo to razlog malom broju dodeljenih subvencija.

Ona smatra da bi zbog toga uredbu trebalo izmeniti i prilagoditi kako bi građanima bila jednostavnija za razumevanje i manje komplikovana kada je reč o uslovima, prenosi Beta.

„Ne bi trebalo da stoji odredba da majka ne sme da bude vlasnik nekretnine u trenutku podnošenja zahteva, već da nije bila vlasnik stana u trenutku kada je rodila. Na taj način bi postalo nevažno da li je prethodno u cilju apliciranja za dobijanje subvencije potpisan predugovor ili ugovor za kupovinu stana“, kazala je Macura.

  • TATJANA

    4.8.2022 #1 Author

    Premalo

    Odgovori

  • VERA

    4.8.2022 #2 Author

    Pobecajte plate pa ce one moci i bez subvencija do stana.

    Odgovori

  • dragoslava

    4.8.2022 #3 Author

    Da li otac može imati nekretninu na svom imenu

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.8.2022 #4 Author

    Kakve su uslove postavili,nije ni cudo…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    5.8.2022 #5 Author

    Nejasni uslovi i sporost i svega 4 zahteva odobrena-sve nam je jasno!

    Odgovori

  • ZVE84

    7.8.2022 #6 Author

    Očekivana situacija

    Odgovori

  • FRUIT04

    7.8.2022 #7 Author

    Koliko treba da se ispuni u slova nije ni cudo. Mazanje ociju.

    Odgovori

  • HEPO

    18.4.2024 #8 Author

    Ma bice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...