još 40 zahteva čeka na obradu

Do sada samo četiri subvencije majkama za kupovinu prvog stana

NekretnineSrbijaU fokusuVesti

4.8.2022 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Do sada samo četiri subvencije majkama za kupovinu prvog stana Do sada samo četiri subvencije majkama za kupovinu prvog stana
U Srbiji su do sada odobrene svega četiri subvencije za kupovinu prvog stana majkama i to iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, u ukupnoj... Do sada samo četiri subvencije majkama za kupovinu prvog stana

U Srbiji su do sada odobrene svega četiri subvencije za kupovinu prvog stana majkama i to iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, u ukupnoj vrednosti od 34.595 evra, a prema uredbi koju je Vlada Srbije donela u februaru ove godine, objavio je list Danas, prenela je agencija Beta.

Razlog za mali broj rešenja za korišćenje subvencija za majke koje su rodile tokom 2022. godine i žele da kupe prvi stan, prema rečima predstavnice udruženja „Mame su zakon“ Tatjane Macure, jesu prilično nejasne odredbe uredbe, kao i sporost komisije koja odobrava dodelu novčanih sredstava.

„U ovom trenutku četiri porodice su stekle pravo na korišćenje subvencije po ovom osnovu, a 40 zahteva čeka na obradu. Zahtevi pojedinih majki su odbijeni zbog proceduralnih grešaka do kojih dolazi zbog odredbi uredbe koje su komplikovane jer zahtevaju veoma visok stepen poznavanja prava i ekonomije“, kazala je Macura, prenosi agencija Beta.

Kako je navela, da bi zahtev za dobijanje subvencije bio validan majka koja ispunjava uslove predviđene uredbom mora nadležnima u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da pošalje overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, kao i da se kupoprodajni ugovor potpiše tek nakon odobrenja, odnosno donošenja rešenja o dodeli subvencije.

Međutim, pojedine porodice su potpisale kupoprodajne ugovore pre odobrenja zbog toga što na tome insistiraju prodavci stanova kojima je cilj da ih što pre prodaju, kao i banke koje to sugerišu kao uslov za dobijanje stambenog kredita, te je upravo to razlog malom broju dodeljenih subvencija.

Ona smatra da bi zbog toga uredbu trebalo izmeniti i prilagoditi kako bi građanima bila jednostavnija za razumevanje i manje komplikovana kada je reč o uslovima, prenosi Beta.

„Ne bi trebalo da stoji odredba da majka ne sme da bude vlasnik nekretnine u trenutku podnošenja zahteva, već da nije bila vlasnik stana u trenutku kada je rodila. Na taj način bi postalo nevažno da li je prethodno u cilju apliciranja za dobijanje subvencije potpisan predugovor ili ugovor za kupovinu stana“, kazala je Macura.

 • TATJANA

  4.8.2022 #1 Author

  Premalo

  Odgovori

 • VERA

  4.8.2022 #2 Author

  Pobecajte plate pa ce one moci i bez subvencija do stana.

  Odgovori

 • dragoslava

  4.8.2022 #3 Author

  Da li otac može imati nekretninu na svom imenu

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.8.2022 #4 Author

  Kakve su uslove postavili,nije ni cudo…

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  5.8.2022 #5 Author

  Nejasni uslovi i sporost i svega 4 zahteva odobrena-sve nam je jasno!

  Odgovori

 • ZVE84

  7.8.2022 #6 Author

  Očekivana situacija

  Odgovori

 • FRUIT04

  7.8.2022 #7 Author

  Koliko treba da se ispuni u slova nije ni cudo. Mazanje ociju.

  Odgovori

 • HEPO

  18.4.2024 #8 Author

  Ma bice

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.