Zahtev se podnosi službi za dečju zaštitu u jedinici lokalne samouprave

Kako majke uz pomoć države mogu do prve nekretnine?

NekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

22.2.2022 11:12 Autor: Marija Jovanović 18

Kako majke uz pomoć države mogu do prve nekretnine? Kako majke uz pomoć države mogu do prve nekretnine?
Uz pomoć mera pronatalitetne politike, koje su na snazi od 1. januara, sve majke koje su dobile dete od početka ove godine, bez obzira... Kako majke uz pomoć države mogu do prve nekretnine?

Uz pomoć mera pronatalitetne politike, koje su na snazi od 1. januara, sve majke koje su dobile dete od početka ove godine, bez obzira koje im je dete po redu rođenja, mogu da se prijave u roku od godinu dana za dodelu bespovratne državne pomoći za kupovinu prvog stana ili kuće.   

Uredba Vlade Republike Srbije kojom su propisani uslovi o dodeli državne pomoći za kupovinu prvog stana ili kuće po osnovu rođenja deteta, u maksimalnom iznosu od 20.000 evra, objavljena je u Službenom glasniku i dostupna je na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

“Majke imaju pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće, izgradnji kuće, kao i subvenciju prilikom podizanja kredita za ove namene. Novčana sredstva koja dobiju po ovom osnovu su bespovratna. Zahtev se podnosi službi za dečiju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, prema mestu prebivališta”, navode u resornom ministarstvu.

Uredbom je propisano da će ovako stečena imovina biti uknjižena na ime majke i ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od momenta sticanja vlasništva. Osnovni uslovi za državnu pomoć su da majka u vlasništvu ili suvlasništvu nema nekretninu i da prihodi bračnih partnera nisu veći od dve prosečne plate na republičkom nivou.

„Najveće učešće u iznosu od 50 odsto cene kuće ili stana, država je opredelila za nedovoljno razvijena područja. Izgradnju ili kupovinu kuće ili stana u drugim opštinama, država bespovratno subvencioniše sa 20 odsto od cene nekretnine do maksimalnog iznosa od 20.000 evra“, navode u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Foto: Rawpixel.com

Komentarišući propisane uslove za dobijanje bespovratnih sredstava za rešavanje stambenog pitanja, urednica roditeljskog portala Bebac Jasmina Mihnjak za Biznis.rs navodi da je sama ideja dobra, međutim, kako ocenjuje, ovo je više socijalna mera jer postoji uslov koji se odnosi na primanja, a sa druge strane mera je direktno usmerena ka tome da se prvo dobije dete, pa tek onda dobije pomoć, umesto da se podrže porodice koje već imaju decu.

“Ovo je već neka priča koju smo mogli da vidimo u Vojvodini, kada je pokrajina donela odluku da pomogne u kupovini nekretnina za parove koji dobiju treće dete. I čini mi se da je u praksi izuzetno mali broj roditelja koji su uspeli da dobiju pomoć i to je nešto što očekujemo da će se desiti jer su navedeni uslovi takvi da u velikoj meri ne podržavaju i ne pomažu ljudima koji već imaju problem i koji imaju dete, a žive u zajednicama i malim prostorima i ne proširuju svoju porodicu baš iz tog razloga”, ističe naša sagovornica.

Ono što njoj najviše „bode oči“ kada je reč o uslovima, jeste deo koji tiče toga da roditelji prvo treba da dobiju dete, pa tek onda mogu da traže subvenciju za kupovnu nekretnina.

“Neko ko već ima dete ne može da konkuriše, već tek po rođenju deteta i to u prvoj godini života deteta, kada nije vreme u kom roditelji treba da se bave kupovinom nekretnina, već treba da imaju svoj stan, kuću, ili makar da mogu da odu iz zajednice, ili prošire prostor u kom treba da žive”, zaključuje urednica roditeljskog portala Bebac Jasmina Mihnjak.

Kako se navodi u samoj odluci, objavljenoj u Službenom glasniku, pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva, i to:

  • za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koja su utvrđena kao devastirana područja u skladu sa propisom kojim se utvrđuje razvijenost regiona i jedinica lokalne samouprave u visini 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;
  • za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;
  • za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;
  • za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti

“Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će u narednim danima sačiniti Instrukciju koja će sadržati sve detalje i informacije neophodne za ostvarivanje ovog prava, koja će biti dostavljena jedinicama lokalne samouprave”, ističu u resornom ministarstvu.

  • NIKOLA.NIDZO

    22.2.2022 #1 Author

    velika procedura

    Odgovori

    • Giga

      21.12.2023 #2 Author

      Mnogo neprecizne priče bez konkretni zakonskih pravila.

      Odgovori

  • IVAN

    22.2.2022 #3 Author

    Prvo treba resiti Natalitet pa onda druge probleme.

    Odgovori

    • MADMAX

      22.2.2022 #4 Author

      Zašto se onda ne potrudiš Ivane, imam utisak da nisi ostvaren kao roditelj?

      Odgovori

  • Lelica

    22.2.2022 #6 Author

    Barem nesto dobro sto ce pomoci majkama i mnogim porodicama.

    Odgovori

  • TASIJA27

    22.2.2022 #7 Author

    Odlicna vest koja bi trebalo da podstakne da se poveca natalitet. Vecina roditelja odlucuje se na samo jedno dete bas jer nemaju krov nad glavom

    Odgovori

  • Vockica

    22.2.2022 #8 Author

    Nadam se da ce ovo pomoci svim majkama kojima je potrebna pomoc, i mislim da treba jos ovakvih projekata u vidu pomoci za majke, decu.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    22.2.2022 #9 Author

    dosta teško ostvariti sve uslove ali je izvodljivo. svakako korisna pomoč kada se kupuje nekretnina

    Odgovori

  • JOVANA

    22.2.2022 #10 Author

    Svaka cast zaista. Ovo ce mnogim majkama pomoci

    Odgovori

  • Rada

    22.2.2022 #11 Author

    Dosta mi je da slušam ovu trgovinu sa decom. Čista glupost. Kad sam ja rađala decu ito troje niko mi ništa nije davao. Nažalost čak ni vrtić nije bio bsplatan za treće dete.
    A nije bila baš neka ni plata. Sad ka d sam pred penzijom čak i onu godinu koju su nam dali za bolovanje ne računa se u radni staž. Bruka.Dosta sa tim lažnim obećanjima.
    Decu rađajte zbog sebe i vaše zajdničke radosti, a ne zbog materijalne koristi.
    To vam kaže supruga, majka troje dece, svekrva tri snajke i baka od pet unuka.

    Odgovori

  • NATI29

    23.2.2022 #12 Author

    Jeste lepa vest al verlvatno ce mali broj ostvariti uslov

    Odgovori

  • IRINA

    23.2.2022 #13 Author

    Lepa podrška za kupovinu nekretnine

    Odgovori

  • Boka

    23.2.2022 #14 Author

    Kao majka troje, pri čemu je jedno rođeno u 2021 godini samo mogu da kažem da sam ogorčena ovakvim uslovima koje država propisuje. To znači da mi koje smo rodile decu do 2021 i u tekućoj godini nemamo prava kao mame koje će tek rađati od 2022.DRŽAVO SRAMI SE! Ja sam decu rodila sebi a ne zbog kojekakvih interesa! U normalu im zemljama o ovome se misli na vreme, a majke su privilegovane članice društva u kome žive bez obzira kada su rodile decu!

    Odgovori

    • Jelena

      23.2.2022 #15 Author

      Znači, računaju se samo deca od 2022. Godine. Ova starija deca neka žive na ulici.
      Svakako, kao što već rekoše: rađajte decu za sebe i zbog sebe, a ne zbog ‘povlastica’

      Odgovori

  • Vaso

    25.4.2022 #16 Author

    Sramota, otac sam četvoro dece, pri čemu je poslednje dete rođeno 2021 godine i moja supruga nema nikakvo pravo. Ovo su kratkotrajne mere dok je ova garnitura na vlasti i da dobiju još poneki glas a malo ko će dobiti pomoć, njima se neće ništa postići, zakon je trebao da obuhvati sve majke koje imaju troje dece, pa i one što su rodile i pre 50 godina. To je politika koja će uroditi povećanju nataliteta, ovako su to prazne priče i skupljanje političkih poena. Meni ni ne treba stan ili kuća, ali mnogi nemaju niti će uspeti da dobiju. Sakaradni su ovo zakoni.

    Odgovori

  • MAŠA

    5.3.2023 #17 Author

    Bravo, podsicaj i podrska za majke

    Odgovori

  • DASHA

    23.4.2023 #18 Author

    Dosadni su vise . Bitno je da se deca radjaju a u kakvom ce drustvu ziveti je sporedna stvar. A vaspitanje je naravno potpuno nebitno. Deci su data sva prava, roditelji samo da ih donesu na svet i da im se klanjaju . Drzava ce se postarati za ostalo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...