NJUJORŠKA BANKA REKORDNO PROFITIRALA U PRVOM KVARTALU

Dobit Morgan Stanley porasla za 150 odsto, uprkos gubitku od Archegosa

BankeNovacSvetVesti

20.4.2021 20:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Dobit Morgan Stanley porasla za 150 odsto, uprkos gubitku od Archegosa Dobit Morgan Stanley porasla za 150 odsto, uprkos gubitku od Archegosa
Američka investiciona banka Morgan Stanley objavila je da ju je kolaps hedž fonda Archegos koštao nešto manje od milijardu dolara. Predstavljajući rezultate prvog kvartala,... Dobit Morgan Stanley porasla za 150 odsto, uprkos gubitku od Archegosa

Američka investiciona banka Morgan Stanley objavila je da ju je kolaps hedž fonda Archegos koštao nešto manje od milijardu dolara. Predstavljajući rezultate prvog kvartala, njujorška banka je izvestila o ukupnom rastu profita za 150 odsto, zahvaljujući dobrim ulaganjima.

Uprkos pomenutom gubitku zbog Archegosa, neto dobit banke u prvom kvartalu je 3,98 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 1,59 milijardi dolara, prenosi BBC. Neto prihod banke porastao je na 15,67 milijardi dolara, jer je banka uzela više provizija od poslovnih spajanja, preuzimanja i uvrštavanja kompanija na berzu.

Gubitak Archegosa je jedina mrlja u rekordno uspešnom prvom tromesečju, a pomenuti hedž fond imao je niz velikih ulaganja u kompanije koje su veoma loše poslovale. Investitori su tada insistirali da izvade novac na brzinu, u vrsti prodaje poznatoj kao poziv na marginu, što je podstaklo neke velike prodaje akcija.

Poziv na marginu je kada banka zatraži od klijenta da uloži više novca, ako je trgovina delimično finansirana pozajmljenim novcem naglo opala. Ako zajmodavac ne može sebi to da priušti, onda će prodati akcije da bi povratio ono što duguje banci.

Archegos je dugovao 644 miliona dolara banci Morgan Stanley, dok je ona izgubila dodatnih 267 miliona dolara prodajom akcija povezanih sa njenom trgovinom sa hedž fondom. Rukovodstvo banke ocenilo je da je odluka o otpisivanju trgovanja sa Archegosom bila “neophodna“, a da je novac dobro potrošen.   

Morgan Stanley bila je jedna od šest velikih banaka koje su bile pod uticajem propadanja Archegosa i kada je prošlog meseca bila primorana da brzo rasproda akcije sa gubitkom u pokušaju da delimično povrati sredstva. Banka Credit Suisse ranije je obavestila javnost da će morati da podnese više od 4,2 milijarde gubitka zbog trgovanja sa pomenutim hedž fondom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...