MARIJA PRIJIĆ-SLADIĆ IZ UTAS ZA BIZNIS.RS

Dobra je podrška za hotelijere i prevoznike, ali je pomoć države ponovo zaobišla agencije

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

12.2.2021 12:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dobra je podrška za hotelijere i prevoznike, ali je pomoć države ponovo zaobišla agencije Dobra je podrška za hotelijere i prevoznike, ali je pomoć države ponovo zaobišla agencije
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) pozdravlja sektorsku pomoć države za hotelijere i prevoznike, jer ti sektori spadaju među one koji su pretrpeli najveću štetu... Dobra je podrška za hotelijere i prevoznike, ali je pomoć države ponovo zaobišla agencije

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) pozdravlja sektorsku pomoć države za hotelijere i prevoznike, jer ti sektori spadaju među one koji su pretrpeli najveću štetu tokom pandemije korona virusa, ali su razočarani što je država ponovo zaobišla turističke agencije sa sektorskom podrškom, izjavila je za biznis.rs Marija Prijić-Sladić iz UTAS.

U UTAS smatraju da su mere podrške trebale da budu selektivnije, jer nije jasno zašto podršku dobijaju i one kompanije koje su kroz pandemiju prošle bez velikih šteta.

Marija Prijić-Sladić ističe da su očekivali da će država naći način da pomogne sektoru turističkih agencija, koji je tokom pandemije pretrpeo pad prometa veći od 90 odsto. Ona je naglasila da niko nije očekivao da će pandemija trajati ovako dugo, i da od njenog početka turističke agencije praktično neće imati posla.

Foto: Turističke agencije, posrednici

Govoreći o pomoći države u vidu isplate minimalaca, Prijić-Sladić kaže da su na početku turističke agencije uzele taj novac, ali se u praksi pokazalo da bez posla i novog prihoda, ti minimalci generišu nove troškove za isplatu poreza i doprinosa i nameću obavezu zadržavanja radnika u radnom odnosu, iako za njih nema posla.

Kako ističe, pomoć u vidu isplate minimalca preduzećima doprinosi očuvanju radnih mesta, ali pre svega ako za ta preduzeća ima posla.

Marija Prijić-Sladić upozorava da, ukoliko se ovakva situacija nastavi, i u epidemiološkom i u poslovnom smislu, treba očekivati da će veliki broj turističkih agencija bankrotirati.

Najgore bi bilo da turističke agencije bankrotiraju, jer će se onda postaviti pitanje ko bi obeštetio ljude koji su uplatili putovanja pre izbijanja pandemije, bilo kroz zamenska putovanja ili pak povraćaj uplaćenog novca, ističe sagovornica.

Kofer i pasoš
Foto: Pixabay.com

Sada je situacija uglavnom izgubljena, većina agencija je zatvorena, ljudi su se okrenuli drugim poslovima. Od više od 400 turističkih agencija, samo oko 100 agencija ima status organizatora putovanja, ističe Marija Prijić-Sladić.

Ona navodi da većina agencija koje su ugrožene nisu dobile obećana sredstva iz Fonda za razvoj. One koje su aplicirali za ta sredstva nisu dobile čak ni odgovor od Fonda, a sada se navodno čeka nova uredba. I dalje nema rešenja za tešku situaciju u kojoj se nalaze turističke agencije, naglašava Marija Prijić-Sladić iz UTAS.

Podsetimo, novi paket mera predviđa isplatu tri puta po 50 odsto minimalca za sve preduzetnike, a u paket su uključena i velika preduzeća, zbog toga što i ona trpe posledice pandemije, a zapošljavaju čak 300.000 ljudi. Ualov za pomoć je da preduzeća koja dobiju pomoć države ne smeju da otpuštaju više od 10 odsto zaposlenih tri meseca posle isteka mera.

Treći paket podrazumeva i isplatu polovine minimalca za mart, april i maj mesec. Isplata počinje u aprilu za mart, i nastavlja se u naredna dva meseca. Ukupno će po svakom radniku preduzeća dobiti po oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po 16.000.

Novim paketom predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara po radniku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...