“SRETENJSKI” PAKET MERA POMOĆI

Još 250 milijardi dinara za privredu i građane

AnalizaIzdvajamoPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

11.2.2021 19:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Još 250 milijardi dinara za privredu i građane Još 250 milijardi dinara za privredu i građane
Srbija je na oba fronta u borbi protiv pandemije korona virusa postigla veoma dobre rezultate, izjavila je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju trećeg paketa... Još 250 milijardi dinara za privredu i građane

Srbija je na oba fronta u borbi protiv pandemije korona virusa postigla veoma dobre rezultate, izjavila je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju trećeg paketa pomoći privredi i građanima u vrednosti od oko 250 milijardi dinara.

Ona je naglasila da je Srbija u prošloj godini ostvarila pad BDP od samo jedan odsto, što je bio najbolji rezultat u Evropi, dok je industrijska proizvodnja bila veća za 0,4 odsto u odnosu na 2019. U toku 2020. godine, Srbija je imala više od 50 hiljada novozaposlenih radnika, naglasila je premijerka.

Foto: Tanjug

Ona je dodala da je prosečna plata u Srbiji u novembru u prošloj godini bila 518 evra, inflacija je ostala stabilna, dok je javni dug ispod 60 odsto BDP, u vreme kada su i najuspešnije ekonomije imale veliko povećanje javnog duga.

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je Srbija, u tri paketa pomoći pomogla privredi i građanima sa ukupno 8 milijardi evra.

On je naglasio da ovaj paket mera predviđa isplatu tri puta po 50 odsto minimalca za sve preduzetnike, a sada su u ovaj paket uključena i velika preduzeća, zbog toga što i ona trpe posledice pandemije, a zapošljavaju čak 300.000 ljudi. Mali je podsetio da preduzeća koja dobiju pomoć države ne smeju da otpuštaju više od 10 odsto zaposlenih tri meseca posle isteka mera.

Kako je istakao ministar finansija, treći paket podrazumeva isplatu polovine minimalca za mart, april i maj mesec. Isplata počinje u aprilu za mart, i nastavlja se u naredna dva meseca. Ukupno će po svakom radniku preduzeća dobiti po oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po 16.000.

Novim paketom predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara po radniku.

Foto: Tanjug

Siniša Mali je naglasio da je i u ovom paketu pomoći, sem finansijske podrške privredi, predviđena i direktna novčana pomoć građanima Srbije.

On je podsetio da je prošle godine za preko 6,1 miliona građana Srbije isplaćena novčana pomoć od 100 evra. Sada će građani koji se budu prijavili dobiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru.

Potrebno je da se prijave na isti način kao i prošlog puta, preko portala Uprave za trezor ili putem kol-centra, a prijavljivanje će početi krajem aprila. Kao i prošlog puta, penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju već će biti automatski prijavljeni.

Za penzionere je spremljen i dodatni novac, tako da će oni u septembru dobiti dodatnih 50 evra, što znači da će ukupno u toku godine dobiti 110 evra. Za ovih dodatnih 50 evra će biti izdvojeno još 10 milijardi dinara, naglasio je ministar finansija.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

On je podsetio i da je u sredu za 1,7 miliona penzionera završena isplata januarskih penzija uvećanih za 5,9 odsto, obračunatih po tzv. “švajcarskoj formuli”.

Siniša Mali je istakao da su novim programom pomoći predviđene i još dve sektorske mere. Svi gradski hoteli dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, dok će sektor prevoznika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica dobiti 600 evra mesečno po autobusu. Ova mera se sprovodi kroz 6 mesečnih isplata.

Isto tako, najavljeno je da će postojeća garantna šema biti proširena za 500 miliona evra, a planirano je da se obezbedi još 500 miliona evra za novu garantnu šemu koja će predviđati blaže uslove i biti dostupnija preduzećima.

Siniša Mali je dodao da će i nakon trećeg paketa mera javni dug Srbije i dalje biti ispod 60 odsto BDP.

Foto:Facebook.com/fassanosbuscoachfactory

Program je dobar, možda je mogao da bude više selektivan

Predstavnici kompanija u drumskom saobraćaju pozdravili su odluku države o dodeli pomoći prevoznicima od 3.600 evra po licenciranom autobusu u narednih šest meseci, saopšteno je posle sastanka sa resornim ministrom Tomislavom Momirovićem u Privrednoj komori Srbije.

Oni ocenjuju da će im ta sektorska mera omogućiti da krizu izazvanu pandemijom prebrode „na nogama“, očuvaju radna mesta i pozicije na međunarodnom i domaćem tržištu.

Zoran Todorčević, generalni direktor preduzeća „Evropa bus“, čiji vozni park zajedno sa „Sirmijum busom“ i „Tamnava transom“ broji oko 170 autobusa, a zapošljava više od 300 radnika, nada se da će pandemija uskoro proći i da će prevoznici najzad osetiti bolje dane.

Ekonomista i autor biltena “Makroekonomska kretanja u Srbiji” Saša Đogović izjavio je za Biznis.rs da je novi paket podrške privredi bio neophodan, ali da je trebalo da bude više selektivan, odnosno da u segmentu isplate minimalca bude usmeren prema delatnostima koje su pretrpele najveću štetu od pandemije, ali i da obuhvata i otpis bar dela poreskih obaveza.

Foto:Printscreen/youtube

On takođe smatra da je i pomoć stanovništvu mogla da bude targetirana prema kategorijama stanovništva koje su najugroženije – penzioneri i zaposleni sa najnižim primanjima, nezaposleni, socijalno ugroženi. Đogović smatra da bi na taj način efekat ovih mera bio adekvatan, uz manje troškove, i manju potrebu za zaduživanjem države.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković izjavio je za Biznis.rs da je novi program pomoći bio neophodan, posebno u okolnostima kada još uvek nije sigurno koliko će trajati pandemija korona virusa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

I on smatra da je sada bilo dovoljno vremena da se napravi selektivan pristup za pomoć pojedinim kompanijama koje su najviše pogođene pandemijom korona virusa. Atanacković naglašava da je nova pomoć privredi u vidu tri polovine minimalne zarade dobra mera, jer poslodavcima može omogućiti da i u narednom periodu ne otpuštaju svoje zaposlene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...