Vlada Crne Gore očekuje novi aranžman sa Razvojnom bankom od 30 miliona evra

Dodatna pomoć za privredu kroz povoljnije kreditiranje

RegionVesti

1.9.2021 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dodatna pomoć za privredu kroz povoljnije kreditiranje Dodatna pomoć za privredu kroz povoljnije kreditiranje
Na sastanku predstavnika vlade i Investiciono razvojnog fonda (IRF) odlučeno je da će se uložiti dodatna sredstva za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima,... Dodatna pomoć za privredu kroz povoljnije kreditiranje

Na sastanku predstavnika vlade i Investiciono razvojnog fonda (IRF) odlučeno je da će se uložiti dodatna sredstva za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i za finansiranje infrastrukturnih projekata, kao i za projekte zaštite životne sredine.

Sagovornici su se saglasili da su stvoreni bolji uslovi za funkcionisanje privrede, u prvom redu mikro, malih i srednjih preduzeća, te da su unapređenje ekonomske politike i podsticanje ubrzanog privrednog razvoja Crne Gore, prioriteti za vladu.

„Istaknut je i značaj uspešne turističke sezone koja je kreirala povoljniju makroekonomsku situaciju, što je rezultiralo smanjenjem potrebe za reprogramiranjem postojećih kredita i dodatnom podrškom likvidnosti, a otvorilo prostor za investicije“, navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Vlada smatra da je od velikog značaja i aranžman sa Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB) u iznosu od 30 miliona evra, čije se zaključenje očekuje do kraja godine, a koji se odnosi na poboljšanje uslova života u opštinama sa indeksom razvijenosti ispod državnog proseka.

„Fond će, u saradnji sa Vladom Crne Gore, u 17 opština identifikovati projekte koji ispunjavaju uslove za finansiranje i iste podržati putem kreditnih aranžmana pod povoljnijim uslovima. Dogovoreno je da se po ovom pitanju deluje sinhronizovano, zajednički obilaze opštine i tako identifikuju lokalne samouprave čiji projekti bi bili kandidovani za kreditiranje posredstvom Fonda“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Vlade i IRF-a najavili su nove aranžmane sa nekoliko međunarodnih institucija kako bi se obezbedila dodatna podrška privredi.

„Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti da se, na bazi sredstava dodeljenih od strane međunarodnih kreditora, podrži Program ekonomskog oporavka, a dogovoreno je i da se inicira proces apiliciranja za sredstva koje bi, pod povoljnim uslovima, državi odobrila Svetska banka“, zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...