veliko interesovanje za učešće u programu "energetski efikasan dom"

Dodatni rok građanima Crne Gore za podnošenje zahteva

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacRegionVesti

23.10.2021 15:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dodatni rok građanima Crne Gore za podnošenje zahteva Dodatni rok građanima Crne Gore za podnošenje zahteva
Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore je, imajući u vidu veliko interesovanje građana, predvidelo dodatni rok za dostavljanje zahteva za učešće u programu Energetski efikasan... Dodatni rok građanima Crne Gore za podnošenje zahteva

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore je, imajući u vidu veliko interesovanje građana, predvidelo dodatni rok za dostavljanje zahteva za učešće u programu Energetski efikasan dom, i to od ponedeljka do petka do 14 sati.

Iz Ministarstva su rekli da program Energetski efikasan dom podrazumeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primene mera energetske efikasnosti u domaćinstvima, prenosi crnogorska agencija Mina.

Za potrebe tog programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je obezbedilo 200 hiljada evra za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), visokoefikasnih toplotnih pumpi za grejanje objekta, split i multisplit sistema za grejanje/hlađenje objekta.

Sredstva su obzbeđena i za ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

„U okviru programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do deset hiljada evra, sa periodom otplate do šest godina, za sprovođenje prethodno navedenih mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za celokupan period otplate kredita“, navodi se u saopštenju.

Programom je predviđeno da građanin stupi u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa Energetski efikasan dom.

Kuće
Foto: Pixabay.com

„Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu kapitalnih investicija, sa zahtevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije“, objasnili su iz Ministarstva.

Zahtev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti putem mejla na info@ee-me.org, lično na arhivu Ministarstva kapitalnih investicija ili putem pošte.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi Covid-19, preporuka Ministarstva kapitalnih investicija je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem maila.

„Ukoliko je zahtev odobren, Ministarstvo kapitalnih investicija izdaje potvrdu da je građanin kvalifikovan za učešće u programu, nakon čega se on obraća banci i aplicira za kredit“, dodaje se u saopštenju.

Procedure za implementaciju programa Energetski efikasan dom, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru Programa, obrazac zahteva za dobijanje potvrde za učešće u programu mogu se preuzeti na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...