DODATNIH 42 MILIJARDE EVRA PODRŠKE PRIVREDI Posle recesije, Francuska nacrtom budžeta za 2021. predviđa oporavak

EUNovacVesti

29.9.2020 10:01 Autor: Ljiljana Begović

DODATNIH 42 MILIJARDE EVRA PODRŠKE PRIVREDI  Posle recesije, Francuska nacrtom budžeta za 2021. predviđa oporavak DODATNIH 42 MILIJARDE EVRA PODRŠKE PRIVREDI  Posle recesije, Francuska nacrtom budžeta za 2021. predviđa oporavak
Francuska vlada predstavila je predlog budžeta za 2021. godinu, kojim se predviđa ubrizgavanje 42 milijarde evra podrške privredi. „Uvereni smo da Francuska može da... DODATNIH 42 MILIJARDE EVRA PODRŠKE PRIVREDI  Posle recesije, Francuska nacrtom budžeta za 2021. predviđa oporavak

Francuska vlada predstavila je predlog budžeta za 2021. godinu, kojim se predviđa ubrizgavanje 42 milijarde evra podrške privredi.

„Uvereni smo da Francuska može da se oporavi i to brzo“, izjavio je ministar finansija Bruno le Mer (Bruno Le Maire).

Procenjuje se da će francuska ekonomija ove godine doživeti pad od 10 odsto, što će biti njena najdublja recesija od Drugog svetskog rata.

Ranije ovog meseca, vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) predstavila je plan oporavka od 100 milijardi evra, koji je usmeren na stvaranje novih radnih mesta i spasavanje posrnulih preduzeća.

„Nameravamo da do kraja 2021. godine podelimo 42 milijarde evra tih sredstava, dakle gotovo polovinu od planiranih 100 milijardi, kako bismo postigli brze ekonomske rezultate“, rekao je Le Mer, prenosi Tanjug.

Foto: Shutterstock

Vlada se nada ekonomskom rastu od osam odsto sledeće godine, koji će biti podstaknut planom oporavka.

Plan uključuje sredstva za vraćanje proizvodnje medicinske opreme u francuske fabrike, proizvodnju eneregije iz vodonika, pomoć muzejima i bioskopima, osposobljavanje mladih za poslove 21. veka i zapošljavanje dodatnih kadrova u zavodima za nezaposlene.

Prema projekcijama francuske vlade, očekuje se da će javni dug porasti sa prošlogodišnjih za nešto manje od 100 procenata bruto domaćeg proizvoda na 117,5 procenata ove godine.

Ministar finansija Le Mer je obećao da će dug biti smanjen kroz oporavak rasta, smanjenje javne potrošnje i velike reforme, među kojima je i promena penzijskog sistema zemlje.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.