DODATNO ZADUŽIVANJE U EVROZONI Rast bankarskih kredita zabeležen i u avgustu

EUVesti

25.9.2020 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DODATNO ZADUŽIVANJE U EVROZONI Rast bankarskih kredita zabeležen i u avgustu DODATNO ZADUŽIVANJE U EVROZONI Rast bankarskih kredita zabeležen i u avgustu
Zaduživanje privatnog i javnog sektora kod banaka nastavljeno je i tokom avgusta u Evrozoni, pokazuju najnoviji statistički podaci Evropske centralne banke (ECB). Kompanije su... DODATNO ZADUŽIVANJE U EVROZONI Rast bankarskih kredita zabeležen i u avgustu

Zaduživanje privatnog i javnog sektora kod banaka nastavljeno je i tokom avgusta u Evrozoni, pokazuju najnoviji statistički podaci Evropske centralne banke (ECB).

Kompanije su nastavile da podižu bankarske kredite, uprkos tome što je većina evropskih zemalja još pre dva meseca popustila restriktivne mere, usmerene na kontrolisanje pandemije korona virusa, koje su se odnosile i najviše pogodile ekonomsku aktivnost, prenosi agencija Rojters.

Krediti javnom sektoru iznosili su u avgustu šest procentnih poena, u odnosu na 5,6 prethodnog meseca, dok su u privatnom sektoru bili 5,4 procentnih poena (u julu 5,3), objavljeno je na sajtu ECB.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče same dinamike, zabeležena je stopa rasta kredita stanovništvu, i ona je u avgustu iznosila osam procenata, u odnosu na 7,6 mesec dana ranije. Porast od jedan odsto zabeležen je i kod kredita javnom sektoru, sa 15,5 u julu na 16,5 procenata u avgustu, dok je u privatnom, tokom prethodnog meseca, bio pet odsto.

Pozajmice banaka kompanijama porasle su na godišnjem nivou za 7,1 odsto u odnosu na lane. Povećano zaduživanje kod banaka, kako podseća Rojters, počelo je u martu, kada je veliki deo privrede Evrozone praktično stao zbog pandemije i restriktivnih mera. Većina preduzetnika i firmi bile su prinuđene da podižu kredite, kako bi mogle da plaćaju svoje račune.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...