DOLAZAK AMERIČKOG RAZVOJNOG FONDA DOBAR ZA PRIVREDU, EKONOMIJU I INVESTICIJE, ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić

SrbijaU fokusuVesti

5.9.2020 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs

DOLAZAK AMERIČKOG RAZVOJNOG FONDA DOBAR ZA PRIVREDU, EKONOMIJU I INVESTICIJE, ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić DOLAZAK AMERIČKOG RAZVOJNOG FONDA DOBAR ZA PRIVREDU, EKONOMIJU I INVESTICIJE, ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić
Vašingtonski sporazum o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine je jako dobar za razvoj privrede i ekonomije, ocenio je ekonomista Ivan Nikolić i dodao da... DOLAZAK AMERIČKOG RAZVOJNOG FONDA DOBAR ZA PRIVREDU, EKONOMIJU I INVESTICIJE, ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić

Vašingtonski sporazum o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine je jako dobar za razvoj privrede i ekonomije, ocenio je ekonomista Ivan Nikolić i dodao da je dolazak DFC dobar za investicije.

U izjavi Tanjugu, Nikolić navodi da su dogovorom oko izgradnje železničke pruge i autoputa do Prištine, SAD preuzele da finansiraju te projekte.

Kaže da se operacionalizuje mali Šengen, koji je zastao iz političkih razloga, i da bi to trebalo da donese koristi srpskoj ekonomiji.

„Videćemo da li će to i biti tako posle izbora u SAD, ali se nadamo će funkcionisati što bi bilo po Srbiju jako dobro, jer smo mi najača i najkonkurentnija ekonomija u regionu i svakako nam to ide u prilog“, kaže on.

Poseban značaj ima dogovor o osnivanju kancelarije DFC, američke državne korporacije za finansiranje razvoja u inostranstvu, koja je naslednik OPIK osnovanog još 1971. godine.

„To je poluga njihove ekspaznije van teritorije Amerike, svaka velika ekonomija to ima, a DFC je uporediv sa recimo Razvojnom bankom Kine koja je udarna pesnica ekonomske ekspanzije Kine“, rekao je Nikolić.

Dodaje da je ta institucija jako bitna za Ameriku, i da u regionu Evrope oni rade u Moldaviji, Ukrajini, Gruziji, dakle u zemljama koje su u fokusu spoljne ekonomske politike, ili generalno spoljne politike SAD.

Foto:Printcreen youtube

„Ako ovo znači promenu stava, ili makar veće ekonomsko prisustvo SAD ovde, onda bi to definitivno Srbiji išlo u prilog, a svakako i celom regionu. Prisustvo SAD ovde svih ovih godina bilo je asimetrično, bili su prisutni politički, uticali su na geopolitičke tokove, ali je njihovo ekonomsko prisustvo ovde bilo daleko manje, čak i simbolično tek u nekoliko privatizacija, i u nekim projektima“, kazao je on.

Nikolić je upozorio da sa tom agencijom Srbija mora biti veoma oprezna, navodeći iskustvo oko privatizacije Putnika.

„Tada je nespretnom privatizacijom sa naše strane zaoštren odnos sa tada OPIK, što je danas DFC, u meri da su nas stavili na crnu listu i zabranili sve američke investicije ovde“, rekao je on.

Korporaciju koja će doći u Srbiju on opisuje kao moćnu instituciju sa velikim finansijskim kapacitetom, sa perspektivom da preokrene ekonomske odnose koje smo do sada imali sa Amerikom.

„To je neverovatan podstrek investitorima da dođu na neki prostor i ulože novac“, rekao je ekonomista.

Komentarišući sporazumu oko 5G mreže, Nikolić kaže da je za sada je najavljeno samo uvođenje veće konkurencije što je na posletku dobro.

Odredba o energetskoj diversifikaciji po njemu je nešto što se sigurno neće sprovoditi preko noći.

„U ovom delu Evrope transport gasa je u ovom trenutku teško zamenljiv. Videćemo da li je u budućnosti tu nešto moguće promeniti, polako ništa se tu neće desiti preko noći“, rekao je Nikolić.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.