Pandemija pojela dve godine rasta komercijalnog vazduhoplovstva

Dolaze bolje godine za avio-industriju, prognozira Boeing

BiznisNovacSvetVesti

15.9.2021 14:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Dolaze bolje godine za avio-industriju, prognozira Boeing Dolaze bolje godine za avio-industriju, prognozira Boeing
Kompanija Boeing prognozirala da je da su izgledi poslovanja komercijalnog vazduhoplovstva u narednih 10 godina za sedam odsto niži nego pre pandemije, ali da... Dolaze bolje godine za avio-industriju, prognozira Boeing


Kompanija Boeing prognozirala da je da su izgledi poslovanja komercijalnog vazduhoplovstva u narednih 10 godina za sedam odsto niži nego pre pandemije, ali da i dalje može da računa na oko 20.000 novih aviona.

Američki proizvođač je u međuvremenu obustavio isporuke širokotrupnog modela 787, sporni model 737 Max bio je pod embargom, a pandemija je drastično smanjila potražnju za putovanjima avionom, prenosi FT.

Boeing predviđa da će ukupna isporuka aviona svetskih proizvođača putničkih mlaznjaka dostići 19.330 do 2030. godine. Taj broj je za sedam odsto manji od projekcije napravljene 2019. godine, ali je ipak manji od prošlogodišnjeg pada potražnje za 11 odsto.

Kompanija iz Sijetla saopštila je da je zbog pandemije Covid-19 izgubila oko dve godine rasta i da je to bilo neizbežno. Uprkos pandemiji, Boeing predviđa da će se vazduhoplovna industrija vratiti na dugoročne trendove rasta od četiri do pet odsto.

Izvor: Statista

Stratezi kompanije ističu da se Boeing „priprema za rast“, a rukovodioci predviđaju da će se globalna putovanja oporaviti do kraja 2023. ili početka 2024. godine, dostižući nivo pre pandemije. Boeing veruje da će se domaća putovanja oporaviti do tog nivoa iduće godine, a regionalna putovanja tokom 2023. godine.

Kada je reč o globalnim odbrambenim tržištima, svemirskim programima i vladinim uslugama, taj deo poslovanja ostao je stabilan. Boeing prognozira da će tržište vazduhoplovstva i odbrane vredeti 9.000 milijardi dolara u narednih 10 godina, od čega će 3.200 milijardi dolara doći od komercijalnih aviona, 2.600 milijardi iz odbrane i još 2.600 milijardi od usluga.

Prognoza Boeinga do 2040. godine je proizvodnja 43.500 novih aviona u vrednosti 7.200 milijardi dolara. U značajnom području rasta je projektovana potražnja za namenskim teretnim avionima, uključujući nove i prerađene modele. Prognozira se da će globalna teretna flota 2040. godine biti 70 odstvo veća nego pre pandemije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...