Retke ptice koje su simbol naše zemlje biće posebno praćene u narednom periodu

Domaći orlovi krstaši biće obeleženi satelitskim odašiljačima

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

5.7.2021 11:00 Autor: Marko Miladinović 1

Domaći orlovi krstaši biće obeleženi satelitskim odašiljačima Domaći orlovi krstaši biće obeleženi satelitskim odašiljačima
Orlovi krstaši prvi put će biti praćeni uz pomoć satelitskih odašiljača, najnovije tehnologije koja će ornitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije omogućiti... Domaći orlovi krstaši biće obeleženi satelitskim odašiljačima

Orlovi krstaši prvi put će biti praćeni uz pomoć satelitskih odašiljača, najnovije tehnologije koja će ornitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije omogućiti da dođu do dragocenih informacija za opstanak te najređe vrste pitica grabljivica u zemlji, koja, uz sve ostale njene vrednosti, predstavlja i simbol sa nacionalnog grba.

Društvo dodaje da će mladunci orla krstaša Mima i Mihajlo slanjem vrednih informacija pomoći će da se njihova vrsta bolje upozna i zaštiti.

„Sa svega tri uočena para, orlovi krstaši najređa su ptica grabljivica u Srbiji. U Crvenoj knjizi ptica Srbije dobili su kategoriju kritično ugrožene vrste zbog izuzetno male brojnosti i velikih opasnosti koje prete njihovom opstanku u prirodi“, navodi Društvo.

U njemu podsećaju da se krstaši gnezde na samom severu Banata, u prostranstvu stepa i oranica.

„Naša mala nacionalna populacija deo je veće panonske populacije koja broji više stotina parova u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj“, saopštilo je Društvo.

Sva tri gnezda orlova krstaša nadziru volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, lovočuvar iz Srpskog Krstura i čuvari prirode iz Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“. Čuvanje gnezda je, kao i godinama unazad, doprinelo da se orlovi bezbedno i uspešno gnezde.

Ove godine podmladak krstaša u Srbiji čine četiri mladunca, dva mužjaka i dve ženke. Ženke su nazvane Mima i Zlatica, a mužjaci Mihajlo i Gavrilo.

Tim ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kolegama iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, i veliku pomoć profesionalnih alpinista posetio je gnezda orlova krstaša. Svi mladunci su obeleženi metalnim i plastičnim prstenovima, a dva su dobila i satelitske odašiljače koji će istraživačima pomoći da ih prate, saznaju kuda se kreću, gde love, i da im priskoče u pomoć ako bude potrebno.

Za naše krstaše, kako navode u Društvu, najveće pretnje su trovanje i nedostatak drveća na kojima bi se gnezdili.

Društvo upozorava da su ovog proleća zabeležili nekoliko slučajeva trovanja ptica na severu Banata, a samo pukom srećom orlovi nisu stradali.

Dodaju da neodgovorna upotreba pesticida i sve češće namerno trovanje lisica, šakala, pasa i drugih mesojeda hitno mora da se zaustavi kako bismo sačuvali ptice sa nacionalnog grba, kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

  • Ljilja

    6.7.2021 #1 Author

    Jedino tako mogu da opstanu. Nadam se da će se povećati njihov broj u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...