Ulagači se nadaju podsticajnim merama za oporavak kineske ekonomije

Dow Jones indeks blago opao, S&P 500 porastao

BerzaNovacSvetVesti

19.10.2021 12:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dow Jones indeks blago opao, S&P 500 porastao Dow Jones indeks blago opao, S&P 500 porastao
Dow Jones indeks je u ponedeljak na Wall Streetu blago pao, dok je S&P 500 porastao, prvenstveno zahvaljujući rastu cena deonica velikih tehnoloških kompanija.... Dow Jones indeks blago opao, S&P 500 porastao

Dow Jones indeks je u ponedeljak na Wall Streetu blago pao, dok je S&P 500 porastao, prvenstveno zahvaljujući rastu cena deonica velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones je pao za 36 bodova, ili za 0,1 odsto, na 35.258 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,34 odsto, na 4.486 poena. Nasdaq indeks beleži rast od 0,84 odsto, na 15.021 bod, prenosi Tanjug, pozivajući se na hrvatski SEEbiz.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su bili pod pritiskom zbog podataka o kineskoj ekonomiji, koji su bili slabiji nego što se očekivalo.

Tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem kvartalu 4,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je najsporiji rast u godini. Osim toga, on je manji od 5,2 odsto, koliko su očekivali analitičari u anketi koju je sproveo Reuters.

Usporavanje oporavka druge po veličini svetske ekonomije od korona krize posledica je, kažu analitičari, poremećaja u lancima nabavke i na tržištu nekretnina, kao i nedostatka struje, koji je usporio proizvodnju.

Ipak, Wall Street se u drugom delu trgovanja oporavio jer se ulagači nadaju da će kineske vlasti uvesti nove podsticajne mere.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica su porasle. Najviše su pale u uslužnom sektoru, gotovo jedan odsto, i zdravstvenom, 0,7 odsto.

Najveći podsticaj tom indeksu pružio je rast cena deonica tehnoloških divova kao što su Apple, Amazon.com, Facebook, Netflix, Alphabet i Microsoft.

Podršku tržištu pružaju i kvartalni poslovni rezultati kompanija, koji su bolji nego što se očekivalo.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate u izveštajima navode zarade od veće očekivanih.

Zbog toga analitičari u najnovijoj anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su pre samo nedelju dana očekivali rast od 29,4 odsto.

To bi trebalo da bude još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, međutim, ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno uticali na rezultate kompanija.

A na evropskim berzama cene deonica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 odsto, na 7.203 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 odsto, na 15.474 boda, a pariski CAC 0,81 odsto, na 6.673 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...