Da li će najtrgovanija kriptovaluta uskoro postizati nove rekorde?

Bitcoin će se rudariti do 2140. godine, ali će njegova tražnja biti veća

BerzaHi-techNovacSvetVesti

19.10.2021 11:17 Autor: Marko Miladinović 1

Bitcoin će se rudariti do 2140. godine, ali će njegova tražnja biti veća Bitcoin će se rudariti do 2140. godine, ali će njegova tražnja biti veća
Sa aktuelnom vrednošću od 62.065,70 američkih dolara, najtrgovanija svetska kriptovaluta – bitcoin, bliži se rekordnim vrednostima zabeleženim u aprilu ove godine (64.895 dolara). Među... Bitcoin će se rudariti do 2140. godine, ali će njegova tražnja biti veća

Sa aktuelnom vrednošću od 62.065,70 američkih dolara, najtrgovanija svetska kriptovaluta – bitcoin, bliži se rekordnim vrednostima zabeleženim u aprilu ove godine (64.895 dolara).

Među trgovcima vlada uverenje da će američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) odobriti pokretanje berzanskog fonda za trgovanje fjučers ugovorima (ETF) bitcoina već do kraja tekuće nedelje, prenosi agencija Reuters.

Analitičari Bloomberga takođe tvrde da sadašnji skok vrednosti bitcoina „nije proizvoljan“, te da investitori koji ulažu na dugi rok već neko vreme akumuliraju najstariju svetsku kriptovalutu.

Prethodnih nekoliko nedelja, izuzev kineske blokade svih kripto transakcija, nazivajući ih ilegalnim aktivnostima, dešavale su se izuzetno povoljne vesti za ovo još uvek mlado tržište, potvrđuje za naš portal menadžer masmedija u najvećoj domaćoj menjačnici digitalne imovine ECD, Igor Mirković.

„Kina je rekla ne, ali sa dva ‘da’ od Amerike i Rusije bitcoin definitivno ide u drugi krug“, slikovit je Mirković.

„Vrednost je agresivno krenula da raste, a svaka korekcija cene bila bi brzo prekinuta. SEC će uskoro odobriti prvi bitcoin ETF, što je najuticajniji faktor na trenutnu cenu. Bitcoin ETF će dozvoliti američkim investitorima ulaganje u bitcoin bez potrebe da ga ‘fizički’ čuvaju na novčanicima“, kaže naš sagovornik, i dodaje da je ulaganje u ETF proizvode vrlo popularno jer oni predstavljaju referencu.

„Kroz bitcoin ETF očekuje se ulazak basnoslovne sume kapitala, a kada sa druge strane na tas razmene postavimo ograničenu zalihu bitcoina dobijamo još jedan jasan razlog ovog skoka cene koja trenutno beleži skoro najvišu istorijsku vrednost“, objašnjava Mirković.

Dolara je sve više, a bitcoina sve manje

Prema rečima domaćeg eksperta za digitalnu imovinu, bitcoin je trenutno u procesu rudarenja (imajući u vidu da je konačan broj ove kriptovalute ograničen na 21 milion), što znači da kreiranjem svakog novog bloka podataka rudari dobijaju 6,25 BTC. Nagrada za rudare se smanjuje upola na svake četiri godine u procesu koji se zove ‘bitcoin halving’, tako da će 2024. godine nagrada za rudare biti 3,125 BTC.

„Ako posmatramo ovo istorijski i logički, usled smanjivanja broja bitcoina koje rudari dobijaju za održavanje mreže, cena po jedinici za koju će oni želeti da ih prodaju će biti veća, kako bi nadoknadili razliku u nagradi. S obzirom na to da je u ideologiji ove kriptovalute čuvanje na duži vremenski period, a više od 60 odsto coina koji nisu transferovani unazad tri godine to potvrđuje, možemo samo da slutimo kako će tržište reagovati. Ponuda i potražnja su definicija cene“, poručuje Mirković.

Sistem rudarenja bitcoina osmišljen je tako da će poslednji token biti izrudaren tek 2140. godine. Tada će vrednost ove kriptovalute možda dostizati milionske iznose, ali pitanje je kako će rudari onda poslovati bez fiksne nagrade.

„Rudarenje bitcoina će definitivno biti unosan biznis i za više od 100 godina jer će naknade za održavanje mreže koje idu rudarima, zbog potencijalnog povećanja obima trgovanja i broja transakcija bitcoina, moći da zadovolje njihove potrebe“, napominje Igor Mirković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...