Na tržište izlazi digitalni renminbi

Sve aktivnosti povezane sa digitalnim novcem u Kini su ilegalne

BankeNovacSvetVesti

24.9.2021 19:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve aktivnosti povezane sa digitalnim novcem u Kini su ilegalne Sve aktivnosti povezane sa digitalnim novcem u Kini su ilegalne
Kina je pooštrila kazne povezane sa kriptovalutama proglasivši sve aktivnosti u vezi sa digitalnim novčićima ilegalnim. Nacionalna banka Kine (PBoC), centralna banka ove države,... Sve aktivnosti povezane sa digitalnim novcem u Kini su ilegalne

Kina je pooštrila kazne povezane sa kriptovalutama proglasivši sve aktivnosti u vezi sa digitalnim novčićima ilegalnim.

Nacionalna banka Kine (PBoC), centralna banka ove države, proglasila je u petak da su međunarodne transakcije u kriptovalutama ilegalne, te da nije u mogućnosti da pruži takvu vrstu online usluge stanovnicima.

To je bio očekivani potez kojim je zatvorena rupa u zakonu, nastala kada je PBoC u maju stavila zabranu na pružanje usluga transakcija u kriptovalutama domaćim institucijama. 

U mesecima nakon ove odluke, kineski trgovci kriptovalutama su nastavili da investiraju u njih, koristeći strane platforme.

Cena bitcoina pala je za više od osam centi odmah nakon ove odluke, spuštajući se na tek nešto preko 41.000 dolara.

PBoC je u saopštenju rekla da postoje zakonski rizici za organizacije i pojedince koji učestvuju u aktivnostima vezanim za trgovinu digitalnim novcem. Navodi se da će svi stanovnici Kine koji rade za menjačnice sa digitalnim valutama biti pod istragom, zajedno sa organizacijama koje im pružaju marketinšku, finansijsku i tehničku podršku.

Nacionalna banka Kine je saopštila da će raditi sa Ministarstvom javne bezbednosti i internet regulatorima kako bi izvršili pritisak na sve one koji narušavaju finansijski poredak.

I pored strogih kazni koje je uvela, Kina je i dalje važno tržište za kriptovalute. Digitalni novčanici, kontrolisani od korisnika za koje se veruje da su u Kini samo od januara do juna su bili puni digitalnih novčića u vrednosti od 150 miliona dolara, navodi se u analizi Chainalysis-a.

Osim toga, PBoC priprema da izbaci na tržište zvanični digitalni renminbi, postavši tako pionir u ovoj oblasti. Valuta će biti na probnom periodu u toku Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.

Kineske pokrajinske vlasti su ove godine postavile i niz zabrana na i rudarenje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...