Roberto Sestini, predsednik SIAD grupe, za Biznis.rs o tržištu plavog energenta

Kretanje cene gasa u Evropi je velika špekulacija

EUInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

24.9.2021 13:26 Autor: Stanislav Stanišić 0

Kretanje cene gasa u Evropi je velika špekulacija Kretanje cene gasa u Evropi je velika špekulacija
„Situacija na evropskom tržištu gasa, podizanje cena i smanjenje zaliha je velika špekulacija. Podsetiću da je 2019. bilo dovoljno gasa, a nakon toga je... Kretanje cene gasa u Evropi je velika špekulacija

„Situacija na evropskom tržištu gasa, podizanje cena i smanjenje zaliha je velika špekulacija. Podsetiću da je 2019. bilo dovoljno gasa, a nakon toga je otvoren Severni tok, pa je za očekivati da Evropa bude bolje snabdevena, što stvara još veću nejasnoću zbog čega je došlo do poremećaja na tržištu. Veliki je pritisak na celokupni energetski sektor i očekujem da bi uskoro trebalo da dođe do normalizacije“, izjavio je za Biznis.rs predsednik Grupe SIAD Roberto Sestini, druge po veličini kompanije u Evropi koja se bavi proizvodnjom tehničkog gasa.

Na otvaranju novog pogona kompanije Istrabenz plini, koja posluje u sastavu SIAD grupe, Sestini je istakao da bez obzira na to što je njegova kompanija tek tri godine prisutna u Srbiji, on prepoznaje povoljnu poslovnu klimu koja ohrabruje investitore i da postoji još dosta prostora za realizaciju budućih ciljeva.

Pored uloženih 16 miliona evra u postojeći pogon, najavljeno je da će u narednom periodu kompanija investirati još četiri miliona evra.

„Naš posao je da investiramo uvek sve više i više, jer naš sektor zahteva stalno nova ulaganja i modernizaciju, tako da planiramo novi investicioni ciklus“, rekao je Sestini.

Sestini je dodao da su pored toga što su naišli na dobro tržište, od državnih i lokalnih institucija dobili punu podršku i da su izuzetno zadovoljni sa tržištem rada gde postoje obrazovani kadrovi koji svojim znanjem doprinose rastu kompanije.

SIAD grupa je pored Srbije, u regionu prisutna i na tržištima Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

„Bilo bi vrlo lepo da možemo da otvorimo još neki pogon, specifično za naš sektor proizvodnje tehničkog gasa je da ne možemo da izvozimo, samim tim bi bilo dobro da se još više proširimo na lokalnom nivou“, zaključio je Sestini.

Otvaranje novog pogona kompanije Istrabenz Plini / Foto: Confindustria Serbia

Aldo Srabotič, predsednik grupacije Istrabenz Plini, rekao je da je novim postrojenjem za punjenje gasova u Srbiji kompanija dobila i potreban kapacitet kako bi zadovoljila potrebe srpskog tržišta.

„Vidimo veliki potencijal na srpskom tržištu i verujem da ovom investicijom možemo doprineti razvoju tržišta tehničkih gasova u Srbiji“.

Italija je jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, čemu u prilog govore podaci da je u 2020. godini bila drugi trgovinski partner i drugo izvozno tržište kada je u pitanju robna razmena, a sedmo tržište za plasman usluga iz Srbije.

„Uprkos složenoj ekonomskoj situaciji, ove godine smo nastojali da uvećamo italijansko prisustvo u Srbiji tako što smo promovisali evoluciju od sektora “labour intensive” ka razvoju inovativnih sektora i izašli u susret novim mogućnostima koje Srbija nudi, a koja – kao što znate – akcenat stavlja na nove tehnologije i održivost. To smo uradili zato što oduvek verujemo i verovali smo i pre drugih u ovo tržište, i to ne samo kako bismo dali novu motivaciju odličnim bilateralnim odnosima, već i u skladu sa našom stalnom podrškom evropskoj integraciji Beograda“, rekao je ambasador Italije u Srbiji, Karlo Lo Kašo.

Da podsetimo, cene gasa u Evropi porasle su za više od 250 odsto tokom ove godine, a u Aziji su za 175 odsto više nego 1. januara 2021. godine. Cene gasa u SAD dostigle su najviši nivo za više godina i gotovo su udvostručene u odnosu na početak godine. Cene električne energije takođe su značajno porasle, jer mnoge elektrane rade na gas.

Istovremeno, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tvrdi da „Srbiju ne očekuju nikakvi problemi u snabdevanju gasom uoči predstojeće zimske sezone i tokom zime“. On je rekao da se cena gasa za domaćinstva neće menjati do kraja grejne sezone, dok će za velike potrošače biti komercijalna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...