Rekordne vrednosti energenata u Evropi

Srbija neće imati probleme u snabdevanju gasom, cena ista do kraja grejne sezone

AnalizaU fokusu

22.9.2021 16:16 Autor: Vladimir Jokanović 2

Srbija neće imati probleme u snabdevanju gasom, cena ista do kraja grejne sezone Srbija neće imati probleme u snabdevanju gasom, cena ista do kraja grejne sezone
Trgovina na licu mesta stoji iza skoka cena prirodnog gasa u Evropi, saopštio je Kremlj u sredu, ponavljajući da se ruski državni gigant Gazprom... Srbija neće imati probleme u snabdevanju gasom, cena ista do kraja grejne sezone

Trgovina na licu mesta stoji iza skoka cena prirodnog gasa u Evropi, saopštio je Kremlj u sredu, ponavljajući da se ruski državni gigant Gazprom u potpunosti pridržava ugovorenih obaveza. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov rekao je da će isporuke ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine, posle 2024. godine, kada ističe trenutni tranzitni sporazum, zavisiti od potražnje za gasom.

Nešto ranije, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) pozvala je Rusiju da pošalje više gasa ka evropskim zemljama kako bi pomogla ublažavanju energetske krize, postavši prvo veliko međunarodno telo koje se bavi tvrdnjama trgovaca i stranih zvaničnika da je Moskva namerno ograničila svoje isporuke.

Za to vreme cene gasa u Evropi porasle su za više od 250 odsto tokom ove godine, a u Aziji su za 175 odsto više nego 1. januara 2021. godine. Prema Reutersu, cene gasa u SAD dostigle su najviši nivo za više godina i gotovo su udvostručene u odnosu na početak godine. Cene električne energije takođe su značajno porasle, jer mnoge elektrane rade na gas.

Izvor: AleaSoft

„Srbiju ne očekuju nikakvi problemi u snabdevanju gasom uoči predstojeće zimske sezone i tokom zime, a cena gasa za domaćinstva neće se menjati do kraja grejne sezone, dok će za velike potrošače biti komercijalna“, rekao je za Politiku direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je podsetio da 1. oktobra kreće isporuka gasa za Mađarsku preko naše zemlje, kroz gasovod „Turski tok“, pa je razloga za brigu utoliko manje.

Bajatović je istakao da je Gazprom pouzdan partner Srbije i nema razloga da tako ne bude i ubuduće. On je ocenio da Gazprom može u svakom trenutku snabdevati Evropu dovoljnim količinom gasa.

Bajatović je najavio da Srbijagasu predstoji potpisivanje novog dugoročnog ugovora s ruskim Gazpromom, ali se očekuje da taj ugovor bude „cenovno fleksibilan“ zbog neravnomerne potrošnje gasa tokom godine.

Izvor: Refinitiv@FT

Globalno rekordno visoke cene prirodnog gasa guraju neke energetske kompanije da smanje proizvodnju, što izaziva dodatne poremećaje u globalnim lancima snabdevanja u nekim sektorima poput prehrambenog, a to dovodi do poskupljenja maloprodajnih cena robe.

Kompanije koje su obustavile ili smanjile proizvodnju zbog previsokih cena energenata, uključuju proizvođače čelika, đubriva i stakla, a neke od njih su najveće u Evropi. Mnogim manjim energetskim kompanijama u Velikoj Britaniji preti bankrot. Povrh svega, rast cena energenata je pokretač inflacije.

Izvor: CNCB

U analizi rasta cena gasa, britanski Economist navodi da je to rezultat delovanja više faktora istovremeno, od uskih grla u snabdevanju gasom iz Rusije do nedostatka vetra u Severnom moru.

Zemlje koje najviše zavise od gasa, za grejanje domaćinstava i proizvodnju električne energije, mogle bi osetiti hladnoću u zimskom periodu.

 • Anna

  22.9.2021 #1 Author

  Znači, gas poskupljuje bar dva puta do kraja godine.

  Odgovori

 • DIXI

  11.6.2022 #2 Author

  Bice ove godine mnogo vise

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...