"Decentralizovani novac" će zameniti fiate

Putin podržava kriptovalute

BankeEUNovacSvetVesti

14.10.2021 16:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Putin podržava kriptovalute Putin podržava kriptovalute
Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je naznake da će tolerisati kriptovalute, koje se nalaze pod intenzivnom prismotrom zakonodavaca širom sveta zbog bojazni da bi... Putin podržava kriptovalute

Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je naznake da će tolerisati kriptovalute, koje se nalaze pod intenzivnom prismotrom zakonodavaca širom sveta zbog bojazni da bi mogle biti korišćene kao paravan za pranje novca i kriminalne aktivnosti.

Kriptovalute treba da postoje i da se koriste kao sredstva plaćanja, izjavio je Putin u intervjuu za CNBC koji je u četvrtak postavljen na zvanični sajt Kremlja. Ipak, ruski predsednik je napomenuo da je još uvek rano da govori o korišćenju digitalnih valuta za trgovinu naftom i ostalom robom koja čini veći deo ruskog izvoza, piše Bloomberg.

Rusija traži alternativu trgovini u dolarima od 2014. godine, kada je pogođena sankcijama i aneksijom Krima. Putin optužuje Sjedinjene Američke Države da su koristile svoju valutu kao oružje. Kripto bankari napominju da će “decentralizovani novac” u nekom trenutku zameniti fiat valute koje izdaju centralne banke.

Centralna banka Rusije je u više navrata upozorila investitore da je kripto tržište ekstremno proizvoljno i da digitalne valute ne treba koristiti kao sredstvo plaćanja na domaćem tržištu. Ipak, ova država ne planira zabrane poput onih u Kini, izjavio je zamenik ministra finansija Rusije Aleksej Mojsejev ove nedelje, prenosi Bloomberg, pozivajući se na Interfax.

Putinova tolerancija prema kriptovalutama dolazi nakon odluke Bele kuće da pokrene dalekosežnu inicijativu kako bi odredila položaj kripto politike u okviru Bajdenove administracije, koja bi potencijalno dovela do donošenja novih zakona.

Posećamo, Kina je u septembru odlučila da zabrani sve kripto transakcije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...