Kina sankcionisala sve kripto aktivnosti

SAD postale novi centar digitalnog rudarenja

InvesticijeNovacSvetVesti

13.10.2021 19:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

SAD postale novi centar digitalnog rudarenja SAD postale novi centar digitalnog rudarenja
Nakon što je Kina odlučila da sankcioniše sve akcije vezane za bitcoin, pre svega rudarenje, Sjedinjene Američke Države su postale svetski centar ove industrije.... SAD postale novi centar digitalnog rudarenja

Nakon što je Kina odlučila da sankcioniše sve akcije vezane za bitcoin, pre svega rudarenje, Sjedinjene Američke Države su postale svetski centar ove industrije.

Krajem avgusta Amerika je bila odgovorna za 35,4 odsto haš stope, merne jedinice kompjuterske moći koja je potrebna za rudarenje kriptovaluta, navodi se u studiji Centra za alternativne finansije na Kembridžu objavljenoj u sredu. Prema njoj, ove aktivnosti su se udvostručile u odnosu na april 2021. godine.

Iznenadni rast udela SAD u rudarenju i drugim kripto aktivnostima podstaknut je odlukom Kine da u potpunosti sankcioniše industriju kriptovaluta kako bi umanjila finansijski rizik, prenosi Bloomberg.

Kada je nastao bitcoin 2009. godine, ova azijska nacija je bila najveća baza za “digitalne rudare” koji su koristili jeftinu električnu energiju iz uglja i hidroelektrana.

Intenzivni napori Pekinga da uklone kriptovalute sa tržišta urodili su plodom. Udeo Kine u rudarenju Bitcoin-a od 75 odsto u septembru 2019. godine sada je stigao do nule.

Ipak, ne treba isključiti mogućnost da u Kini još uvek postoji prikriveno rudarenje preko privatnih virtuelnih mreža koje su podešene tako da izgleda kao da se aktivnost odvija u nekoj drugoj zemlji.

Ovi rudari tragaju za jeftinom električnom energijom i manje restriktivnim vladama, kao što je SAD, kako bi podstakli rast virtuelnih valuta, koji se već bliži rekordnoj vrednosti. Tokeni su porasli za 370 odsto u odnosu na prošlogodišnju trgovinu od oko 54.659 dolara, sa ukupnom vrednošću tržišta od oko 1.000 milijardi dolara.

U Kazahstanu je haš stopa sa 8,2 odsto u aprilu dostigla nivo od 18,1 odsto u avgustu, a Ruski udeo je porastao sa 6,8 odsto na 11 odsto za isti period.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...