Dobri poslovni rezultati kompanija pozitivno utiču na tržište

Dow Jones indeks porastao 406 bodova

BerzaNovacSvetVesti

1.2.2022 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dow Jones indeks porastao 406 bodova Dow Jones indeks porastao 406 bodova
Na Wall Street-u su u ponedeljak cene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, a berzanski indeksi su januar završili s najvećim mesečnim gubitkom od... Dow Jones indeks porastao 406 bodova

Na Wall Street-u su u ponedeljak cene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, a berzanski indeksi su januar završili s najvećim mesečnim gubitkom od marta 2020. godine.

Dow Jones porastao je 406 bodova ili 1,17 odsto, na 35.131 bod, dok je S&P 500 veći 1,89 odsto, na 4.515 poena, a Nasdaq indeks 3,4 odsto, na 14.239 bodova.

Rast indeksa posledica je korekcija cena deonica, koje su usledile nakon oštrog pada u prethodnim nedeljama, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Uprkos snažnom rastu u poslednja dva dana, Dow Jones završio je januar s gubitkom od 3,3 odsto. S&P 500 je pao 5,3 odsto, a Nasdaq indeks gotovo devet odsto.

Za S&P 500 i Nasdaq to je bio najveći mesečni gubitak od marta 2020. godine, kada je tržišta uzdrmalo izbijanje pandemije korona virusa.

To je posledica prilagođavanja cena deonica budućem okruženju u kojem bi Federalne rezerve (FED) mogle zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Očekuje se da će FED ključne kamate povećati u martu, prvi put od decembra 2018. godine, a očekuje se da će u istom mesecu okončati program kupovine obveznica i nakon toga početi sa smanjenjem bilansa.

Procenjuje se da bi u ovoj godini FED mogao povećati kamate u pet navrata, s obzirom na to da se inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina i da i dalje postoje zastoji u nabavnim lancima, koji podstiču rast cena robe.

Prema rečima direktora u firmi Norbury Partners, Desija Nasimenta (Decio Nascimento), zaključak je da će kamate morati da rastu, dok će akcije kompanija koje su dosad previše porasle početi da padaju. Kako rastu troškovi poslovanja, na primer za plate, tako će ulagači tražiti sektore koji se mogu bolje nositi s inflatornim pritiscima. Teže će biti sektorima koji u budućnosti imaju perspektivu, ali sada nemaju dobar obrt, kaže Nasimento.

I dok će gubitak monetarnih podsticaja negativno uticati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti dalji oporavak ekonomije.

Na tržište pozitivno utiču i kvartalni poslovni rezultati kompanija, koji su bolji nego što se očekivalo.

I na većini evropskih berzi cene deonica su porasle. Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,99 odsto, na 15.471 bod, a pariski CAC 0,48 odsto, na 6.999 bodova. Jedino je londonski FTSE indeks pao za 0,02 odsto, na 7.464 boda,

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...