DRAMATIČAN RAST KINESKOG IZVOZA U NOVEMBRU Ponestaju kontejneri za transport

SvetVesti

7.12.2020 12:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

DRAMATIČAN RAST KINESKOG IZVOZA U NOVEMBRU Ponestaju kontejneri za transport DRAMATIČAN RAST KINESKOG IZVOZA U NOVEMBRU Ponestaju kontejneri za transport
Kineski izvoz porastao je za 21,1 odsto u novembru u odnosu na godinu dana ranije, što je najbrži tempo rasta u poslednje dve godine... DRAMATIČAN RAST KINESKOG IZVOZA U NOVEMBRU Ponestaju kontejneri za transport

Kineski izvoz porastao je za 21,1 odsto u novembru u odnosu na godinu dana ranije, što je najbrži tempo rasta u poslednje dve godine i više nego što su ekonomisti očekivali. Uvoz u Kinu porastao je u novembru za 4,5 odsto na godišnjem nivou, saopštila je nacionalna Carinska uprava.

Rast uvoza blago je usporen nakon oktobarskih 4,7 odsto, ali je izvoz značajno ubrzan u odnosu na 11,4 odsto rasta iz oktobra, što je najjači mesečni rast od februara 2018. godine, prenosi South China Morning Post. Kineski trgovinski suficit u novembru iznosi 75,4 milijarde dolara, dok je u oktobru bio 58,4 milijarde.

Izvoz u novembru bio je stimulisan snažnom potražnjom za zaštitnom zdravstvenom opremom i elektronskim proizvodima za rad od kuće, kao i sezonskim pretprazničnim nabavkama. Nagli rast izvoza izazvao je privremenu nestašicu transportnih kontejnera u Kini, prenosi China Daily.

Kineski globalni trgovinski suficit za prvih 11 meseci 2020. iznosi 460 milijardi dolara, što je za 21,4 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Jačanje izvoza povećalo je suficit u kineskoj trgovini sa SAD na 37,42 milijarde dolara u novembru, sa 31,37 milijardi u oktobru, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Reuters.

Ipak, kineski izvoz porastao je brže u obimu, nego prema profitu, jer je opšti pad potražnje zbog zastoja u putovanjima i indsutriji prouzrokovao pad cena proizvoda. Negativan uticaj na kineski izvoz dolazi od jačanja nacionalne valute juan (RMB) čija vrednost raste u poslednjih šest meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...