Uprava za javni dug objavila kalendar aukcija za drugi kvartal

Država će do kraja juna pokušati da plasira obveznice vredne 51,3 milijarde dinara

SrbijaVesti

5.4.2023 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država će do kraja juna pokušati da plasira obveznice vredne 51,3 milijarde dinara Država će do kraja juna pokušati da plasira obveznice vredne 51,3 milijarde dinara
Uprava za javni dug objavila je raspored aukcija državnih hartija od vrednosti denominovanih u dinarima za drugi kvartal ove godine, a do kraja juna... Država će do kraja juna pokušati da plasira obveznice vredne 51,3 milijarde dinara

Uprava za javni dug objavila je raspored aukcija državnih hartija od vrednosti denominovanih u dinarima za drugi kvartal ove godine, a do kraja juna planira da na šest aukcija plasira obveznice ukupne vrednosti 51,3 milijarde dinara.

Na prvoj aukciji u ovom tromesečju, 11. aprila , ponudiće dvanaestogodišnje državne obveznice sa kuponskom stopom od 4,5 odsto, uz polugodišnju isplatu kupona, a čiji je datum dospeća 20. avgust 2032. godine. Radi se o reotvaranju emisije od 18. februara 2020. godine, a planirani obim prodaje je 10 milijardi dinara.

Druga aprilska aukcija zakazana je za 25.4., kada će se na aukciji naći dvogodišnje državne obveznice, sa kuponskom stopom od pet odsto godišnje i datumom dospeća 25. januar 2025. godine. Radi se takođe o reotvaranju ranije emisije, ovoga puta od 23. januara ove godine, a planirani obim prodaje je 10 milijardi dinara.

U maju će prvo biti ponuđene desetogodišnje obveznice sa kuponskom stopom od 5,875 odsto godišnje i datumom dospeća 8. februar 2028. godine. Radi se o novoj emisiji, a na aukciji 9. maja država planira da proda obveznice u vrednosti 10 milijardi dinara.

Dve nedelje kasnije, 23. maja na aukciji će se naći dvogodišnje obveznice sa kuponskom stopom od pet odsto godišnje i datumom dospeća 25. januar 2025. godine, što je opet reotvaranje emisije od januara. Planirani obim prodaje je 10 milijardi dinara.

Prve nedelje juna investitorima će ponovo biti ponuđene dvanaestogodišnje državne obveznice sa polugodišnjom kuponskom stopom od 4,5 odsto i datumom dospeća 20. avgust 2032. godine. Na aukciji 6. juna država planira da proda obveznice u vrednosti od 6,33 milijarde dinara.

Poslednja aukcija u drugom kvartalu zakazana je za 20. jun, a na njoj će se naći dvogodišnje obveznice iz reotvorene emisije koja dospeva 25. januara 2025. godine, sa godišnjom kuponskom stopom od pet odsto. Planirani obim prodaje je pet milijardi dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...