prosečna uplata iznosila 29.780 evra

Ministarstvo finansija Hrvatske: U državne obveznice građani uložili 1,34 milijarde evra

EURegion

4.3.2023 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ministarstvo finansija Hrvatske: U državne obveznice građani uložili 1,34 milijarde evra Ministarstvo finansija Hrvatske: U državne obveznice građani uložili 1,34 milijarde evra
Ministarstvo finansija Hrvatske saopštilo je da je državne obveznice uplatilo 44.843 građana u iznosu od 1,34 milijarde evra. Prema podacima koji su saopšteni u... Ministarstvo finansija Hrvatske: U državne obveznice građani uložili 1,34 milijarde evra

Ministarstvo finansija Hrvatske saopštilo je da je državne obveznice uplatilo 44.843 građana u iznosu od 1,34 milijarde evra.

Prema podacima koji su saopšteni u petak uveče, prosečna uplata iznosila je 29.780 evra, dok je medijalna 12.867 evra, što znači da je polovina njih uplatilo manju ili jednaku vrednost medijalnoj, a polovina više od toga. Minimalni ulog za građane bio je 500 evra, prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da je na domaćem tržištu uspešno realizovano inauguralno izdanje obveznica dospeća 2025. godine u nominalnom iznosu od 1,85 milijardi evra za građane i institucionalne ulagače.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će kamatna stopa biti 3,25 odsto godišnje, ministarstvo je objavilo da će ona biti viša, odnosno 3,65 odsto.

Upis državnih obveznica za građane trajao je od 22. februara do 1. marta. Potom je na jedan dan, 3. marta, upis bio otvoren za institucionalne ulagače koji su, kako je saopšteno, upisali nešto manje od milijarde evra, ali im je alocirano 515 miliona evra.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da ovo izdanje obveznica predstavlja najveću investiciju fizičkih osoba u jedan vrednosni papir izdat putem javne ponude u istoriji hrvatskog tržišta kapitala.

Građani su prve hrvatske takozvane narodne obveznice mogli da upišu u poslovnicama više banaka, a kod nekih i putem digitalnih kanala.

U saopštenju se dodaje da će neto prihod od izdavanja obveznica biti upotrebljen za refinansiranje postojećih obaveza.

Država je prvobitno obveznicama planirala da prikupi milijardu evra, ali je kasnije najavljeno da će s obzirom na veći iskazani interes, prihvatiti celokupnu uplatu i omogućiti još oko 500 milona evra za upis insititucionalnim investitorima.

Iz vlade su ranije istakli da izdanjem obveznica žele da ojačaju tržište kapitala i da „upogone štednju koju građani imaju u bankama po relativno niskim kamatnim stopama“.

Građani Hrvatske, prema pisanju medija, u bankama trenutno drže oko 35 milijardi evra, uz niske kamate stope ispod 0,5 odsto.

Državni zavod za statistiku saopštio je u četvrtak da je godišnja stopa inflacije merena indeksom potrošačkih cena u februaru usporila na 11,9 odsto pošto je u januaru iznosila 12,7 odsto.

 • MAJA

  4.3.2023 #1 Author

  Pa imaju poverenja u drzavu

  Odgovori

 • MARKO7

  5.3.2023 #2 Author

  Pa baš su dosta uložili

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.3.2023 #4 Author

  Poverenje i dobri uslovi banaka…

  Odgovori

 • kaćica

  5.3.2023 #5 Author

  Mnogo novca,verujujem da ce se vratiti.

  Odgovori

 • VOJKAN

  6.3.2023 #6 Author

  Ne znam kako je u susedstvu, ali ovde nije već duže vreme kako treba

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...