Izvoz i uvoz BiH porasli za 30 odsto u 2022. godini

Najvažniji spoljnotrgovinski partneri BiH su Hrvatska i Srbija

PoslovanjeRegion

22.2.2023 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najvažniji spoljnotrgovinski partneri BiH su Hrvatska i Srbija Najvažniji spoljnotrgovinski partneri BiH su Hrvatska i Srbija
Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) objavila je da je obim razmene u 2022. godini iznosio 47,5 milijardi konvertibilnih maraka (KM), što je... Najvažniji spoljnotrgovinski partneri BiH su Hrvatska i Srbija

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) objavila je da je obim razmene u 2022. godini iznosio 47,5 milijardi konvertibilnih maraka (KM), što je za 10,9 milijardi KM ili za 30 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

„Negativna globalna ekonomska kretanja obeležila su prošlu godinu, a posebno u domenu energetike, nestašice pojedinih repromaterijala i njihovog poskupljenja, što je dovelo do inflacije. Ipak, možemo konstatovati da je naša privreda izdržala pod negativnim uticajima, da nije zabeležen pad već blago povećanje izvoza“, rekao je predsednik VTK BiH Zdravko Marinković, a preneo Klix.ba.

Vrednost izvoza u 2022. iznosila je 18,4 milijarde KM, što je više za 3,8 milijardi KM ili 26 odsto u odnosu na 2021., a uvezena je roba u ukupnoj vrednosti od 29,1 milijardu KM, što je povećanje od 7,2 milijarde KM ili 33 odsto. Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 10,7 milijardi KM.

Prema podacima VTK, najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH je Hrvatska, sa kojom je razmena u prošloj godini dostigla vrednost od 8 milijardi KM, dok je na drugom mestu Srbija, sa kojom se odvija 13,75 odsto spoljnotrgovinske razmene BiH. U prvih pet partnera su i Nemačka, Italija i Slovenija.

U 2022. godini BiH je najviše izvozila električnu energiju, aluminijum i železne i čelične konstrukcije, dok je najviše uvozila naftna ulja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...