Najviše proizvoda dolazi iz Srbije I Hrvatske

Bosanske pivare gube bitku, izvozom se pokrije samo 5,5 odsto uvoza

RegionVesti

17.2.2023 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bosanske pivare gube bitku, izvozom se pokrije samo 5,5 odsto uvoza Bosanske pivare gube bitku, izvozom se pokrije samo 5,5 odsto uvoza
Najviše piva se u Bosnu i Hercegovinu uvozi iz Srbije i Hrvatske, gde su smeštene pivare vodećih proizvođača Molson Coors, Heineken, Carlsberg. Iako Bosna... Bosanske pivare gube bitku, izvozom se pokrije samo 5,5 odsto uvoza

Najviše piva se u Bosnu i Hercegovinu uvozi iz Srbije i Hrvatske, gde su smeštene pivare vodećih proizvođača Molson Coors, Heineken, Carlsberg.

Iako Bosna i Hercegovina ima pet pivara, tržište je preplavljeno uvoznim pivom, koje po niskim cenama uglavnom plasiraju predstavništva međunarodnih kompanija iz susednih zemalja.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Bosna i Hercegovina je u prošloj godini uvezla piva za 141,6 miliona konvertibilnih maraka (72,3 miliona evra), a izvezla u vrednosti svega 7,8 miliona KM (3,9 miliona evra), piše Poslovni.hr.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je lani svega 5,5 odsto.

U uslovima rasta inflacije, domaći pivari su posebno izloženi pritisku konkurencije koja ima mogućnost da drži cene piva konkurentnim budući da gubitak koji naprave mogu da kompenzuju kroz povećan plasman ili da nadomeste prihodima s nekih drugih tržišta.

Kada je reč o potrošnji piva u Bosni i Hercegovini u 2022. godini, podaci UIO BiH govore da je pozitivan trend naplate zabeležen samo u drugom kvartalu, dok je u prvom i trećem kvartalu ostvaren pad naplate.

Da se tržište i dalje više okreće uvoznim nego domaćim pivima, pokazuje podatak o rastu od 6,1 odsto u naplati akciza na uvozna piva u periodu od devet meseci u 2022. godini.

U isto vreme pad prihoda od akcize na domaća piva iznosio je visokih 8,8 odsto, prema podacima UIO. Trend daljeg rapidnog pada tržišnog udela domaćih pivara prisutan je još od vremena pandemije koronavirusa i preti zatvaranjem nekih domaćih pivara pred naletom snažne uvozne konkurencije, upozoravaju predstavnici domaće pivske industrije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...