U trgovini radi 214.000 zaposlenih, a prosečna plata je 951 evro

Hrvatski sektor trgovine na korak od granskog kolektivnog ugovora

RegionVesti

17.2.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatski sektor trgovine na korak od granskog kolektivnog ugovora Hrvatski sektor trgovine na korak od granskog kolektivnog ugovora
Sektor trgovine u Hrvatskoj bi ove godine, napokon mogao da dobije granski kolektivni ugovor, a ako se dogovore sindikati, koje predstavlja Sindikat trgovine Hrvatske... Hrvatski sektor trgovine na korak od granskog kolektivnog ugovora

Sektor trgovine u Hrvatskoj bi ove godine, napokon mogao da dobije granski kolektivni ugovor, a ako se dogovore sindikati, koje predstavlja Sindikat trgovine Hrvatske (STH), i poslodavci koje predstavlja HUP-Udruga trgovine, taj kolektivni ugovor biće proširen tako da će obuhvatiti više od 214.000 zaposlenih u trgovini, objavio je Poslovni.hr.

Stanje na tržištu, ali i evropska Direktiva o primerenoj minimalnoj plati obavezuju države EU da učešće kolektivnog pregovaranja i obuhvat radnika kolektivnim ugovorima podignu na 80 odsto, dok je u Hrvatskoj na 46,5 odsto.

Martin Evačić, predsednik HUP-Udruge trgovine i direktor Narodnog trgovinskog lanca (NTL), izjavio je za Poslovni dnevnik da će se poslodavci vratiti pregovorima kada se završe „pritisci kontrole cena“ od strane Ministarstva privrede i finansija, ali i naglasio da postoji interes poslodavaca da se postigne dogovor i potpiše kolektivni ugovor.

Zlatica Štulić, predsednica STH, rekla je da je protokol je takav da se ne iznose javno detalji pregovora, ali da se nada da će oni biti završeni ove godine „na zadovoljstvo radnika“.

Ključni deo pregovora, prema oceni Poslovnog, vodiće se oko plata, koje u trgovini u proseku iznose 951 evro, dok su u maloprodaji 862 evra – „sindikatima preniska, a poslodavcima uvek previsoka“.

„Na pregovore nas je podstakla trenutna situacija, koja nikome ne ide na ruku. Sa jedne strane imamo pad profita, a sa druge pritisak na rast plata, dok se suočavamo sa nedostatkom radne snage. Moramo pronaći kompromis koji je prihvatljiv jednoj i drugoj strani”, rekao je Evačić.

Ako se sindikati i poslodavci dogovore bio bi to, uz građevinarstvo i ugostiteljstvo i turizam, tek treći granski kolektivni ugovor u privatnom sektoru koji bi pokrio sve zaposlene, podseća Poslovni.hr.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...