Nove geopolitičke okolnosti menjaju trgovinsku mapu sveta

Šansa Hrvatske u ICT i proizvodnji mašina i opreme

BiznisHi-techRegion

31.1.2023 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Šansa Hrvatske u ICT i proizvodnji mašina i opreme Šansa Hrvatske u ICT i proizvodnji mašina i opreme
Sukob u Ukrajini i njegove posledice smenili su pandemiju sa mesta glavne kočnice rasta svetske trgovinske razmene, a Hrvatska, zbog geopolitičkih prilika, ima veliku... Šansa Hrvatske u ICT i proizvodnji mašina i opreme

Sukob u Ukrajini i njegove posledice smenili su pandemiju sa mesta glavne kočnice rasta svetske trgovinske razmene, a Hrvatska, zbog geopolitičkih prilika, ima veliku šansu u ICT industriji i proizvodnji mašina i opreme, jer velike kompanije traže mogućnosti za skraćivanje svojih dobavljačkih lanaca, stoji u analizi Boston Consulting Group (BCG) „Protekcionizam, pandemija, rat i budućnost trgovine“, koju je preneo Poslovni dnevnik.

U analizi BCG se ističe da će se standardni trgovinski obrasci promeniti, i to ne samo kao rezultat rata u Ukrajini, već i zbog sve manjeg oslanjanja zapadnih zemalja na trgovinsku razmenu sa Kinom, kao i zbog uspona privrednih „blokova“ kao što je Asocijacija zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

„Energetika će biti sektor koji će biti pod najvećim uticajem kočenja globalne trgovinske razmene. Procenjuje se da će Evropska unija od 2023. do 2031. povećati uvoz energije iz SAD za 338 milijardi dolara, te će se ogromna ekspanzija dogoditi i u trgovini sa zemljama ASEAN-a, Afrikom, Bliskim istokom i Indijom“, stoji u analizi.

U tom kontekstu, smatraju u BCG, Hrvatskoj se otvaraju značajne prilike za razvoj u proizvodnji mašina i opreme kao i u ICT-u, jer ima znanja i iskustvo u inženjerskim tehnologijama. To će, međutim, zahtevati značajna ulaganja u infrastrukturu, stručna znanja i veštine, kao i pametne politike za privlačenje stranih i zadržavanje domaćih IT stručnjaka.

Konsultanti BCG procenjuju da će posledica usporavanja trgovinske razmene zapadnih zemalja sa Rusijom i Kinom biti porast trgovine između severne i južne „polulopte“, jer će države sa severa pronalaziti nove trgovinske partnere u Africi, Južnoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

Jasni pobednici takvih okolnosti, smatraju u BCG, su zemlje ASEAN-a koje će verovatno dobiti nove trgovinske prilike, a posebno sa Kinom, Japanom, SAD i EU, pa se očekuje da će povećati vrednost trgovinske razmene za više od bilion dolara od 2023. do 2031. godine.

  • TATJANA

    1.2.2023 #1 Author

    Dobar potencijal treba iskoristiti i ne sumnjam da ce komšije to i uraditi

    Odgovori

  • Dragana

    5.2.2023 #2 Author

    Samo neka razvijaju trgovinske odnose

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...