U aprilu stižu veći apoeni novčanica

Uvođenje evra u Hrvatskoj prošlo bez problema

EURegionU fokusu

9.2.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Uvođenje evra u Hrvatskoj prošlo bez problema Uvođenje evra u Hrvatskoj prošlo bez problema
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da je proces samog uvođenja evra prošao fantastično dobro. “Problema nije bilo nigde, tu mislim... Uvođenje evra u Hrvatskoj prošlo bez problema

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da je proces samog uvođenja evra prošao fantastično dobro.

Problema nije bilo nigde, tu mislim na migracije svih baza podataka, to je ogromna IT operacija koja se dešavala u svim bankama i kompanijama. To se najviše moglo osetiti na klijentima banaka da nešto negde ne funkcioniše, ali ni to se nije dogodilo. Za razliku od drugih zemalja nije bilo tehničkih problema”, rekao je guverner.

On je naveo da je većina kuna, odnosno kovanica već stigla u trezor, a da se oko 75 odsto novčanica nalazi u trezoru.

“Novčanice i kovanice se mogu bilo kad zameniti i to zauvek. Ja sam svaki dan išao u pekaru da pitam kako ide, i prva dva dana je bilo problema, ali treći je već bilo ok. Problem su mali iznosi jer kad nešto košta 200 evra to svi znamo koliko je, ali kad vidimo na primer 70 centi onda to moramo da preračunavamo”, napomenuo je dodajući da i on gleda iznose u kunama u prodavnicama, piše Poslovni.hr pozivajući se na informacije N1.

“Do sad smo plasirali 98 odsto evra, i to je dovoljno za naše tržište. Građani odlučuju koliko gotovine žele da drže, ali videli smo da se potražnja za digitalnim oblicima plaćanja povećava, i manja preduzeća traže sve više POS uređaja za kartice. Sada je skuplje manipulisanje gotovinom jer imaju puno kovanica”, ocenio je Vujčić.

Otkrio je da u aprilu stižu veći apoeni, ali da je najveća potražnja za 10 i 20 evra.

novac
Foto: Pexels.com

“Povećanje cena nije bilo različito u odnosu na druge zemlje. Mi smo napravili naše sopstveno istraživanje i nismo ustanovili da se išta bitno događa s rastom cena, ali usluga da. Najviše gde smo to videli je – kafa. To se događalo i u drugim zemljama. Nešto i kod piva u kafićima. Međutim, videli smo da se 1. januara cena povećala, pa se postepeno smanjivala. Znači da su se neki zaleteli pa ljudi više nisu hteli da kupuju. Prvenstveno su porasle cena usluga”, rekao je Vujčić.

Dodao je da je uvek kupac taj koji diktira cene.

“Videli smo kod zemalja koje nisu uvele evro da su imale veću inflaciju, a tek ćemo videti prednosti kod turističke sezone”, rekao je Vujčić.

Ponovio je da je projekcija inflacije za ovu godinu 7,5 odsto, jer će krajem godine padati.

“Sa sigurnošću možemo reći da smo izbegli recesiju, ona je 0,1 odsto verovatna, a to je zanemarivo. Doći će do usporavanja ekonomije da bi se inflacija usporila”, otkrio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

  • GOCA BG

    12.2.2023 #1 Author

    Odlicno su se nasi susedi snasli prelaskom na evro…

    Odgovori

  • MARE

    12.2.2023 #2 Author

    Kod nas kad predam novcanicu od 5000 osecam se kao da cinim prestup

    Odgovori

  • TATJANA

    14.2.2023 #3 Author

    To bar nije bilo teško

    Odgovori

  • FRUIT04

    19.2.2023 #4 Author

    Teska srca, Ali morali su… Cena uspeha ulaska u Eu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...