Predlozi za mirno rešavanje spora

Petrol traži od Slovenije i Hrvatske 162 miliona evra na ime štete zbog ograničenja cena goriva

BiznisInfrastrukturaRegion

25.1.2023 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Petrol traži od Slovenije i Hrvatske 162 miliona evra na ime štete zbog ograničenja cena goriva Petrol traži od Slovenije i Hrvatske 162 miliona evra na ime štete zbog ograničenja cena goriva
Slovenački Petrol je preduzeo mere za naknadu štete zbog ograničenja cena energenata prošle godine, pri čemu, u predlozima za mirno rešavanje spora, od Hrvatske... Petrol traži od Slovenije i Hrvatske 162 miliona evra na ime štete zbog ograničenja cena goriva

Slovenački Petrol je preduzeo mere za naknadu štete zbog ograničenja cena energenata prošle godine, pri čemu, u predlozima za mirno rešavanje spora, od Hrvatske traži 56 miliona evra, a od Slovenije 106 miliona evra, objavio je SEEbiz.

U saopštenju kompanije se ocenjuje da je šteta koja im je pričinjena imala snažan negativan uticaj na poslovne rezultate te grupe, prikazane u preliminarnoj nerevidiranoj oceni poslovanja za 2022. godinu u Sloveniji i u Hrvatskoj.

„Na osnovu postojećeg stanja izrađena je procena uticaja ograničenja cena u Sloveniji i Hrvatskoj na EBITDA grupe Petrol. Uzimajući u obzir važeće propise, negativan uticaj propisa na EBITDA grupe bio bi 82,4 miliona evra, od čega najveći udeo – 62,5 miliona evra – otpada na regulisanje cena motornih goriva u Hrvatskoj“, preneo je SEEbiz računicu Petrola.

U saopštenju su naveli i da poređenje prosečnih marži cena goriva u Sloveniji sa ostalim zemljama EU za period od 2020. do 2022. pokazuje da je Slovenija pri dnu liste evropskih zemalja i da daleko zaostaje za prosekom EU i po visini marže za dizel kao i za benzin.

„Ključni izazov tako niskih marži je što one ne dopuštaju ulaganje u zelenu transformaciju“, kažu u slovenačkoj kompaniji, uz podatak da su u 2022. godini planirane investicije od 100 miliona evra svedene na najnužnijih 60 miliona evra, dok su za 2023. godinu planirana ulaganja od 135 miliona evra smanjena na 70 miliona evra, od čega će samo 30 odsto biti namenjeno energetskoj tranziciji.

 • GOCA BG

  25.1.2023 #1 Author

  Apsolutno su u pravu,odstetu treba da dobiju od obe zemlje…

  Odgovori

 • Bella

  29.1.2023 #2 Author

  I mi od necega sa se ovajdimo sto se kaze

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...