kredit od šest banaka

Država garantuje za pozajmicu Srbijagasa od 200 miliona evra

BankeNovacSrbijaVesti

19.1.2022 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država garantuje za pozajmicu Srbijagasa od 200 miliona evra Država garantuje za pozajmicu Srbijagasa od 200 miliona evra
Srbijagas će uzeti kredit od 200 miliona evra od šest banaka, a za tu pozajmicu država će dati garancije, predviđeno je predlogom zakona koji... Država garantuje za pozajmicu Srbijagasa od 200 miliona evra

Srbijagas će uzeti kredit od 200 miliona evra od šest banaka, a za tu pozajmicu država će dati garancije, predviđeno je predlogom zakona koji je u skupštinskoj proceduri.

Kredit je namenjen plaćanju obaveza Srbijagasa za uvoz gasa, uz saglasnost ministra finansija, prenosi Beta.

Srbijagas će uzeti kredit od Banke Intesa, Raiffeisen banke, Komercijalne banke, Sberbanke, OTP banke i Nove Ljubljanske banke.

U obrazloženju predloga zakona o zaduživanju Srbijagasa navedeno je da je početkom novembra 2021. godine zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj prekinut transport prirodnog gasa u Srbiju, zbog čega je to javno preduzeće uvezlo interventne količine gasa iz Mađarske i time „obezbedilo siguran rad sistema za sve potrošače, domaćinstva i industriju, a što je dovelo i do dodatnog angažovanja sopstvenih sredstava Srbijagasa“.

Navedeno je i da je Srbijagas i u toku decembra 2021. godine angažovao značajan iznos sopstvenih sredstava za uvoz interventnih količina prirodnog gasa.

Ministarstvo finansija je procenilo da bi likvidnost Srbijagasa bila ugrožena bez novih pozajmica jer je to preduzeće zbog sigurnog i kontinuiranog snabdevanja Srbije prirodnim gasom prinuđeno da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa po značajno većim nabavnim cenama.

JP SRBIJAGAS NOVI SAD

Bulevar oslobođenja 69, 21000 Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
778.591.531,57 (2020)
Broj zaposlenih:
934 (2020)

Krediti će Srbijagasu biti odobreni po kamatnoj stopi koja uključuje iznosi tromesečni euribor uvećan za fiksnu maržu u rasponu od 1,35 odsto do 1,82 odsto na godišnjem nivou, a period trajanja kredita je dve, odnosno tri godine, uključujući period počeka u trajanju od tri meseca.

Otplata kredita je tromesečna, a novac se povlači u jednoj ili u više tranši.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...