Raspodeljena sredstva tekuće budžetske rezerve

Država izdvaja 7,32 miliona dinara za SPC u Hrvatskoj, a za Fudbalski savez Srbije 226 miliona

BankeNovacSrbijaVesti

7.4.2022 17:17 Autor: Julijana Vincan 10

Država izdvaja 7,32 miliona dinara za SPC u Hrvatskoj, a za Fudbalski savez Srbije 226 miliona Država izdvaja 7,32 miliona dinara za SPC u Hrvatskoj, a za Fudbalski savez Srbije 226 miliona
Vlada Srbije donela je nekoliko rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve na osnovu Zakona o budžetskom sistemu, koja su objavljena u poslednjem izdanju... Država izdvaja 7,32 miliona dinara za SPC u Hrvatskoj, a za Fudbalski savez Srbije 226 miliona

Vlada Srbije donela je nekoliko rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve na osnovu Zakona o budžetskom sistemu, koja su objavljena u poslednjem izdanju Službenog glasnika RS.

Na taj način odobrena su sredstva rezerve Generalnom sekretarijatu Vlade u ukupnom iznosu od četiri miliona dinara, na ime dotacije Savezu udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova, radi obezbeđivanja finansijske pomoći za organizaciju Evropske konferencije antifašista. Ovo je učinjeno u ime dotacija nevladinim organizacijama.

U sledećem rešenju navodi se da se sredstva rezerve odobravaju Generalnom sekretarijatu vlade u ukupnom iznosu od 7,32 miliona dinara na ime dotacije Eparhiji gornjokarlovačkoj Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, radi obezbeđivanja finansijske pomoći za završetak radova na izgradnji hrama Sabora srpskih Svetitelja u Vrginmostu.

Kako je naglašeno u narednom rešenju o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, sredstva rezerve odobravaju se Generalnom sekretarijatu vlade, i to u ukupnom iznosu od 226 miliona dinara na ime finansijske pomoći Fudbalskom savezu Srbije (FSS).

Da podsetimo, slične iznose subvencija davani su FSS-u i prethodnih godina. U 2020. godini FSS je ostvario prihod od 2,07 milijardi dinara i rashod od 1,7 milijardi dinara, a evidendirana dobit istog u 2020. godini bila je skoro 352 miliona dinara. Takođe, krajem prošle godine uplaćeno je oko 118 miliona dinara (milion evra) iz tekuće budžetske rezerve.

Zgrada Vlade Republike Srbije
Foto: Shutterstock

U narednom rešenju o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve u Službenom glasniku navodi se da se u okviru razdela za Ministarstvo rudarstva i energetike, odnosno planiranje i sprovođenje energetske politike (gorivo i energija) za programsku aktivnost administracije i upravljanja, aproprijacije ekonomske klasifikacije za zgrade i građevinske objekte izdvaja tri miliona dinara, a za mašine i opremu pet miliona dinara.

Sredstva se prenose, kako piše u rešenju, u ukupnom iznosu od osam miliona dinara u tekuću budžetsku rezervu i raspoređuju Ministarstvu rudarstva i energetike radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za konsolidaciju poslovanja Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

Dodaje se da se sredstva tekuće budžetske rezerve raspoređuju u okviru razdela za Ministarstvo rudarstva i energetike u okviru programa za upravljanje mineralnim resursima (rudarstvo, proizvodnja i izgradnja; konsolidacija poslovanja JP PEU Resavica).

U rešenju je raspodela ovih sredstava klasifikovana kao – subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Takođe, naglašeno je da će se o realizaciji svih četiri pomenutih rešenja starati Ministarstvo finansija.

 • MADMAX

  7.4.2022 #1 Author

  Popove fiskalizovati.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  7.4.2022 #2 Author

  Mislim da je to sasvim pristojna svota za obe skupine.

  Odgovori

 • Milovan94

  7.4.2022 #3 Author

  Dosta zanimljiva logika raspoređivanja sredstava.

  Odgovori

 • IVAN

  7.4.2022 #4 Author

  I sta sad?

  Odgovori

 • Anonimni

  7.4.2022 #5 Author

  Ministarstvo finansija ce to raspodeliti,a da li ce biti iskoriscene….🤔

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.4.2022 #6 Author

  Samo da ode gde stvarno treba…

  Odgovori

 • SNEZANA

  7.4.2022 #7 Author

  Sto je mnogo,mnogo je

  Odgovori

 • NINO

  8.4.2022 #8 Author

  Ako ste uveli fiskalne kase na pijacama, onda i popove fiskalizujte. Ko bi poverovao u ove cifre???!

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  8.4.2022 #9 Author

  ništa čudno
  sve što se kosi sa zdravim razumom u našoj zemlji se dešava

  Odgovori

 • GINKO

  20.6.2022 #10 Author

  Kojim parametrima se to raspoređuje i u čije đzepove?!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...