Prijava prozjumera još uvek nije brz i jednostavan postupak

Solarni sistemi poskupeli za 20 odsto, a očekuje se i dalji rast cena

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

6.4.2022 15:47 Autor: Julijana Vincan 19

Solarni sistemi poskupeli za 20 odsto, a očekuje se i dalji rast cena Solarni sistemi poskupeli za 20 odsto, a očekuje se i dalji rast cena
Cena solarnih sistema, uslovljena poskupljenjima u gotovo svim industrijama, porasla je u proseku između 10 i 20 odsto. Situacija kojoj svedočimo na makroekonomskom nivou... Solarni sistemi poskupeli za 20 odsto, a očekuje se i dalji rast cena

Cena solarnih sistema, uslovljena poskupljenjima u gotovo svim industrijama, porasla je u proseku između 10 i 20 odsto. Situacija kojoj svedočimo na makroekonomskom nivou preslikala se i na polje obnovljivih izvora energije, tako da u doba inflacije i raznih globalnih dešavanja, otežan je i prelazak na ovaj način dobijanja električne energije.

Da podsetimo, prošle godine donet je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) koji bi, između ostalog, trebalo da učini solarnu energiju još dostupnijom građanima Srbije. Takođe, on je doneo i novu formulaciju – prozjumer (kupac i proizvođač), međutim, realizacija ove ideje koja je u teoriji odlična, još uvek je u toku.

„Svedočimo poskupljenju od 10 do 20 odsto na kompletne solarne sisteme, a što se tiče same procedure prijave prozjumera, sada imamo jasnije definisane korake. Trenutno smo u procesu prijavljivanja nekoliko prozjumera, i još uvek čekamo krajnje, finalne rezultate i potvrdu da su prijavljeni kompletno. Još uvek nemamo nikoga prijavljenog do samog kraja, odnosno prozjumera upisanog u registar, a započeli smo te procese pre oko mesec i po dana. Moja procena je da bi trebalo da od dva do tri meseca traje celokupan proces prijavljivanja“, objašnjava za Biznis.rs direktor firme Sunčica, Branko Živković.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da ćemo uskoro imati prve zvanične prozjumere, već je taj proces samo usporen. Na pitanje da li je možda brzo rešenje kupovina baterijskih solarnih sistema, naš sagovornik je objasnio da su oni samo „nužno zlo“ i da nemaju isplativost, već se postavljaju na vikendicama i objektima koji nemaju drugog izbora, odnosno pristup elektromreži.

Stoga, kako kaže Živković, nije rešenje ni postavljanje litijumskih baterija, koje su previše skupe za naše uslove, već je rešenje za sve one koji žele da dobijaju električnu energiju iz solarnih panela zapravo budu strpljivi i postanu prozjumeri.

„Oni koji su do sada imali solarne panele gubili su viškove električne energije, odnosno postavljali su uređaje koji istu ograničavaju, pošto nisu imali gde da je skladište. Oni će svi sada moći da se prijave na mrežu i uđu u pomenuti proces. Njima je mreža virtuelna baterija, stoga im nije ni potrebna litijumska baterija, koja je izuzetno skupa“, navodi Živković.

Solarni paneli
Foto: suncica.co.rs

Sistem od 5 kWh (6.000 kWh godišnje) trenutno košta 5.900 evra, na te troškove, kako ističe, sigurno treba računati i dodatnih 500 do 700 evra, koji nemaju veze sa samom kupovinom sistema.

„U dodatni trošak spadaju dvosmerno brojilo, izlazak nadležne službe EPS-a na teren, kako bi zamenili to brojilo, uzimanje sertifikovane firme koja će da proveri da li su instalacije unutar kuće u skladu sa onim što EPS traži, i da im se taj izveštaj dostavi kada podnose sve ostale zahteve (što košta dodatnih 100 evra). Zato uvek kažem mojim klijentima cena sistema je 5.900 evra, ali računajte i na dodatne troškove od 500 do 700 evra“, obrazložio je naš sagovornik.

Kako kaže, po toj računici može se reći da je, što se solarnih sistema tiče u ovom slučaju, za navedenu potrošnju, po principu „ključ u ruke“ 6.500 evra.

„Računajte da firme kao što je naša, sve i da hoće, ne mogu da nude brojila, ne mogu da sertifikuju instalacije, već to rade firme koje su licencirane od strane EPS-a to mogu da rade. Da napomenem, nebitno je koliko je domaćinstvo, već kolika je potrošnja. Ljudi uzimaju pomenuti sistem od 5 kWh, kao i sistem od 10 kWh, gde je godišnja proizvodnja 12.000 kWh“, naglasio je Živković.

On je upozorio da se očekuje da će narednog meseca cene biti još veće, što nije samo slučaj na domaćem tržištu.

„Svuda dolazi do poskupljenja, konstantno idu ta povećanja. Nemoguće je predvideti kada će biti nekih pojeftinjenja, posebno uzevši u obzir trenutnu geopolitičku situaciju i komešanja na svetskom nivou. Ne zna se kuda roba može da dođe, železnice ne rade po celoj Evropi, nema vozača zbog Ukrajine, sve su to ozbiljni problemi, logistički prvenstveno“, konstatovao je naš sagovornik.

  • SUNCOKRET

    6.4.2022 #1 Author

    Solarni paneli su i bez poskupljenja bili nedostupni za široke narodne mase i kod nas ali i u Evropi.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    6.4.2022 #2 Author

    Svemu skače cena, pa tako i solarnim panelima…

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.4.2022 #4 Author

    A ocekuju se jos veca poskupljenja..

    Odgovori

  • SANJA

    6.4.2022 #5 Author

    Solarne panele su super ekoloski energetici,trebalo bi biti pristupacniji kako bi se zemlja sacuvala,ali opet sa druge strane previse njih dolazi do prekomernog zagrejavanja zemlje

    Odgovori

  • MARA

    6.4.2022 #7 Author

    Odlična stvar, a i ko bude imao mogućnost da uloži, moći će i da zaradi.

    Odgovori

  • LUKA

    6.4.2022 #8 Author

    Solarni paneli su uvek imali jaku cenu

    Odgovori

  • BRANA19

    7.4.2022 #10 Author

    Pa nista cudno , sve je skocilo… Cene iz dana u dan sve vise rastu…

    Odgovori

    • MARIJANA

      7.4.2022 #11 Author

      Da, cene sve vise i vise rastu. Ovo je nerealno vise.

      Odgovori

  • LJUBIŠA

    7.4.2022 #12 Author

    Tek će cene divljati

    Odgovori

  • JOVANA

    7.4.2022 #14 Author

    Solarni paneli su odlicna investicija

    Odgovori

  • TINA

    7.4.2022 #15 Author

    To sto su solarni sistemi poskupeli I nije toliko bitno, koliko je vazno sto ce poskupeti neophodne stvari za zivot

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    7.4.2022 #16 Author

    Sve je poskupelo

    Odgovori

  • VILENJAK

    10.4.2022 #17 Author

    Dobri ekološki energetici, samo nisu jeftini ni u jednoj zemlji.

    Odgovori

  • LEKi

    1.10.2022 #18 Author

    Preskupo je sve

    Odgovori

  • DUSA

    8.10.2023 #19 Author

    Raste i cena struje to se moglo ocekivati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...