DRŽAVA PROŠIRUJE SUBVENCIJE HOTELIJERIMA Pomoć za još 35 objekata iz 26 opština

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

25.8.2020 08:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DRŽAVA PROŠIRUJE SUBVENCIJE HOTELIJERIMA Pomoć  za još 35 objekata iz 26 opština DRŽAVA PROŠIRUJE SUBVENCIJE HOTELIJERIMA Pomoć  za još 35 objekata iz 26 opština
Državna subvenciju hotelijerima biće proširena i na oko 35 hotela iz 26 opština koji su zbog korona krize ostali bez gostiju, pa su u... DRŽAVA PROŠIRUJE SUBVENCIJE HOTELIJERIMA Pomoć  za još 35 objekata iz 26 opština

Državna subvenciju hotelijerima biće proširena i na oko 35 hotela iz 26 opština koji su zbog korona krize ostali bez gostiju, pa su u vrlo teškoj situaciji, izjavila je Sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije Tijana Maljković.

Ti hoteli ukupno imaju oko 1.000 ležajeva, odnosno oko 500 soba, a državna pomoć je 350 evra po krevetu i 150 evra po svakoj sobi, prenosi Tanjug.

„Privredna komora Srbije je dostavila inicijativu da se subvencija ne odnosi samo na gradske hotele, već i na hotele u opštinama sa gradskim sredinama. I ti hoteli su od marta prazni. A ranije su bili popunjeni od poslovnih gostiju koji dolaze u gradove, i gostiju koji dolaze na kongrese, odnosno manifestacije sportskog, umetničkog i kulturnog tipa“, rekla je Maljković, navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će pomoći biti i za takve kapacitete.

U Srbiji je 386 kategorizovanih hotela, od toga je gradskih oko 200, a samo Beograd sa svojih 115 hotela generiše oko 60 posto kapaciteta hotela Srbije.

„Gradski hoteli su sada popunjeni sa 10 odsto kapaciteta i to uglavnom u Beogradu i Novom Sadu. Najavljene subvencije se ne odnosi na hotele na odmorišnim destinacijama, planinama, banjama i jezerima, jer im je država pomogla sa novih 400.000 vaučera koje su građani uglavnom iskoristili“, kaže ona.

Dodaje da će država kroz najavljenu pomoć gradskim hotelima omogućiti da ostanu u radu do kraja godine i tako im pomoći da preguraju situaciju koja je nastala od marta.

„Prema podacima Narodne banke Srbije devizni priliv za prvih šest meseci je manji za 19 posto, broj dolazaka stranaca je smanjen za 65 procenata. Januar i februar su bili rekordni meseci što se tiče posećenosti i dolazaka stranih i domaćih gostiju, bilo ih je 30 posto više nego u istom periodu 2019. godine. A od marta meseca beleži se pad, broj dolazaka i broj gostiju je potpuno onemogućen zatvaranjem granica, tako da hoteli u gradovima apsolutno ne rade“, rekla je Maljković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...