i srbija ima zakonska rešenja

Država svojim mehanizmima utiče na cenu goriva koju plaćaju građani

SrbijaVesti

16.10.2021 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država svojim mehanizmima utiče na cenu goriva koju plaćaju građani Država svojim mehanizmima utiče na cenu goriva koju plaćaju građani
Od početka godine u Srbiji je benzin poskupeo za 28 dinara, a dizel za 23 dinara, dok su cene sirove nafte na svetskom tržištu... Država svojim mehanizmima utiče na cenu goriva koju plaćaju građani

Od početka godine u Srbiji je benzin poskupeo za 28 dinara, a dizel za 23 dinara, dok su cene sirove nafte na svetskom tržištu porasle, prognoze govore da će se ponoviti 2010. godina, kada je barel koštao 100 dolara.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, rekao je za televiziju N1 da se poslednjih dana cena sirove nafte kretala između 80 i 84 dolara po barelu, što predstavlja neki vid mini stabilizacije. Ne očekuje, ističe, dalje dramatično povećanje ovog nivoa.

Komentarišući uredbu kojom je susedna Hrvatska propisala maksimalne cene benzina i dizela na pumpama, on navodi da u Srbiji postoji drugačije zakonsko rešenje, koje državi takođe omogućava da utiče na cenu goriva koju će plaćati krajnji korisnici.

„Uticaj na cene goriva u godinama za nama je zbog promena cena sirove nafte na globalnom tržištu – nije uvek tako, ali sada je to vrlo dominantno. Globalno tržište je nestabilno, kupci su krenuli odjednom da traže velike količine nafte i da ih smeštaju u skladišta. Tolika potrošnja je nerealna, to je više rezultat njihovih očekivanja“, ukazuje Mićović.

Srbija, dodaje, deli sudbinu svih drugih zemalja – cene goriva se razlikuju po zemljama, ali promene na gore i na dole su u svim zemljama jednake.

Na pitanje da li će gorivo još poskupljivati, on navodi da je je dobar deo dosadašnjeg poskupljenja cena sirove nafte već ugrađen u cenu i da se ne očekuje dramatično povećanje.

Hrvatska je, uredbom, propisala maksimalne cene goriva u maloprodaji.

„Hrvatski zakon je imao tu klauzulu da vlada može da ograniči maksimalne maloprodajne cene nafte. Kod nas je zakonom drugačije, smatram i bolje – rešeno. Zakonom o energetici predviđa se da vlada propisuje način utvrđivanja maloprodajnih cena. Imamo još jedan mehanizam u Zakonu o akcizama koja daje slobodu vladi da može da usklađuje, odnosno da smanji akcizu na maksimalno 20 odsto zakonom propisane i da je vrati kad poremećaj prođe“, ističe Tomislav Mićović, prenosi N1.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...