UEFA povećala nagradni fond, pandemija već dve godine utiče na njene ukupne finansijske rezultate

Dve milijarde evra za učesnika Lige šampiona

EUVesti

5.9.2021 18:27 Autor: Marko Miladinović 0

Dve milijarde evra za učesnika Lige šampiona Dve milijarde evra za učesnika Lige šampiona
Nova sezona evropskih fudbalskih takmičenja uveliko je otpočela, posle uzbudljivog perioda letnjih transfera tokom kojeg su najveće zvezde ove igre promenile svoje klubove. Lionel... Dve milijarde evra za učesnika Lige šampiona

Nova sezona evropskih fudbalskih takmičenja uveliko je otpočela, posle uzbudljivog perioda letnjih transfera tokom kojeg su najveće zvezde ove igre promenile svoje klubove. Lionel Mesi (Lione Messi) je prešao u Paris Saint Germain, gde će ponovo igrati s Brazilcem Neimarom (Neymar), ali i sa nezadovoljnim francuskim reprezentativcem Kilijanom Mbapeom (Kylian Mbappe), koga još uvek nije uspeo da preotme Real Madrid. Istovremeno, Kristijano Ronaldo (Christiano Ronaldo) se vratio u Manchester United.

Mesijev odlazak iz FC Barcelona, kluba u kome je igrao od svoje 13 godine, ostavio je Katalonce u velikom minusu, koji su prema španskoj štampi, pojačani negativnim efektima korona virusa (pauza, pa igranje bez publike) dosegli, pa i premašii iznos od milijardu evra. S druge strane, za tri godine igranja u PSG Mesi će dobiti 140 miliona evra, odnono 35 miliona po potpisivanju ugovora i još po 35 miliona za svaku sezonu, prenosi Investing.

Ideja arapskih vlasnika francuskog šampiona je da oforme najbolji napadački tim u istoriji fudbala. Trio ofanzivnih igrača Mesi, Neimar i Mbape to je trebalo i da potvrdi na terenu, no pritisak Reala da dovede Francuza, i njegovo izražavanje nezadovoljstva, tumačeno kao tvrđenje pazara za potpisivanje novog ugovora, ostali su zasigurno detalj koji kvari sreću investitorima u PSG.

Nagrade svima pomalo, pobedniku najviše

Krovna evropska kuća fudbala UEFA objavila je raspodelu finansijskih sredstava za započelu sezonu 2021/22. Za grupnu fazu Lige šampiona UEFA je alocirala 2,02 milijarde evra, što je napredak u odnosu na 1,95 milijarde, koliko je dodeljivano za svaku sezonu u periodu od 2018. do 2021. godine.

Od tog novca, 30 odsto biće raspoređeno timovima učesnicima na osnovu ostvarenog napretka u takmičenju i po obračunu desetogodišnjeg koeficijenta u njihovom rangiranju na kontinentu. Oko 15 odsto biće dodeljeno na osnovu ostvarene zarade kroz marketing, mada nije precizno objašnjeno u kojoj proporciji će to biti učinjeno.

Što se tiče konkretnih nagrada za različite faze takmičenja ove godine, svaki od 32 kluba koji se plasirao u grupni deo Lige šampiona dobiće po 15,64 miliona evra, što uopšte nije zanemarljiv bonus. Toliko je izmaklo domaćoj Crvenoj Zvezdi ili zagrebačkom Dinamu, koje je elimisao iz kvalifikacija isti tim – Šerif iz kazahstanskog Kairata.

Za pobedu u grupnoj fazi timovi će dobijati po 2,8 miliona evra, a za nerešeni rezutat po 930.000 evra. Prolazak u knock-out fazu za 16 timova doneće dodatnih 9,6 miliona evra svakom, 10,6 miliona za četvrtfinale, a 12,5 miliona evra za polufinale. Finalisti će prihodovati po 15,5 miiona evra, s tim da će pobednik dobiti i bonus od 4,5 miliona evra, pokazuju podaci sa zvaničnog sajta UEFA.

Kompletan godišnji finansijski izveštaj za završenu sezonu 2020/2021 UEFA će, po svom ranije utvrđenom kalendaru, objaviti tek u aprilu naredne godine. Izvesno je već sada da rezultati s prihodne strane neće dosegnuti rekordne nivoe iz sezone 2015/16, odnosno 4,58 milijardi evra, ali se pretpostavlja da će prevazići 3,03 milijarde evra iz sezone 2019/20, čiju drugu polovinu je devastirala pandemija korona virusa.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...