Dve trećine domaćinstava i 600 škola biće pokriveno

EBRD donira 1,7 miliona evra za širokopojasni internet u seoskim sredinama

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

27.1.2021 12:47 Autor: Marija Jovanović 0

EBRD donira 1,7 miliona evra za širokopojasni internet u seoskim sredinama EBRD donira 1,7 miliona evra za širokopojasni internet u seoskim sredinama
Predstavnici Vlade Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su sporazum o donaciji vrednoj 1,7 miliona evra za realizaciju projekta kojim... EBRD donira 1,7 miliona evra za širokopojasni internet u seoskim sredinama

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su sporazum o donaciji vrednoj 1,7 miliona evra za realizaciju projekta kojim će u ruralnim područjima biti uveden širokopojasni internet, a pre svega u 600 seoskih škola.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da se radi o grantu EBRD i zajmu od 18 miliona evra, za projekat koji će imati značajan uticaj na obrazovni sistem. Time će, kako je objasnila, biti obezbeđeno da dve trećine domaćinstava, koja sada nemaju širokopojasni internet, budu njime pokrivena.

Foto: Tanjug/AP

Prilikom potpisivanja ugovora ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da EU i EBRD pomažu projekat sa 1,7 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije, a da je ceo projekat vredan 76 miliona evra i podrazumeva uvođenje širokopojasnog interneta za 90.000 stanovnika u 600 seoskih naselja. Prema njenim rečima, reč o projektu koji je Srbija letos kandidovala za Ekonomsko-socijalni plan EU.

Sporazum su potpisale ministarke Tatjana Matić i Jadranka Joskimović i direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai, u prisustvu ambasadora Austrije Nikolausa Luterotija i šefa Delegacije EU Sema Fabricija.

Foto: Tanjug

Hargitai je podsetila da Srbija ove godine slavi 20 godina članstva u toj organizaciji, koja je u Srbiju uložila 6,5 milijardi evra, a 1,7 milijardi u protekle tri godine. Prema njenim rečima, zemlje bilateralni donatori za Zapadni Balkan uložiće 1,8 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

Fabrici je rekao da je pandemija Covid-19 pokazala važnost dostupnosti interneta za sve, posebno u sektoru obrazovanja, ali se u isto vreme mora razmišljati i o bezbednosti. U proteklih 15 godina, podsetio je on, EU je u sektor obrazovanja u Srbiji investirala 100 miliona evra.

Luteroti je rekao da Austrija predsedava grupom bilateralnih donatora za Zapadni Balkan, koji imaju snažne veze sa regionom, posebno Srbijom, i istakao da je ovo još jedan od načina da se podrže evropske integracije Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...