Podrška privatnom sektoru za uvođenje inovativnih tehnologija

EBRD pokreće prvi program cirkularne ekonomije za Zapadni Balkan

EkologijaRegionSrbijaU fokusuVesti

4.10.2021 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD pokreće prvi program cirkularne ekonomije za Zapadni Balkan EBRD pokreće prvi program cirkularne ekonomije za Zapadni Balkan
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće na Zapadnom Balkanu i u Turskoj novi program vredan 155 miliona evra s ciljem uklanjanja prepreka... EBRD pokreće prvi program cirkularne ekonomije za Zapadni Balkan

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće na Zapadnom Balkanu i u Turskoj novi program vredan 155 miliona evra s ciljem uklanjanja prepreka za prelazak na cirkularnu ekonomiju.

Kako je saopšteno iz EBRD, program pod nazivom „Regionalna inicijativa za cirkularnu ekonomiju“ podržaće ulaganja privatnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća (MSP), za uvođenje inovativnih tehnologija i sa stanovišta resursa efikasnih poslovnih modela cirkularne ekonomije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, prenosi Tanjug.

Globalni mehanizam za zaštitu životne sredine (GEF) finansiraće program sa 13,76 miliona dolara, koji će biti pridružen sredstvima EBRD od približno 140 miliona dolara. Program će dodatno podržati austrijsko Savezno ministarstvo finansija sredstvima u iznosu milion američkih dolara, navode iz EBRD.

Kako navodi ova banka, globalna ekonomija se u velikoj meri temelji na modelu u kojem se sirovine vade, prerađuju u proizvode i nakon prodaje i upotrebe odbacuju.

Posledice takve prakse na životnu sredinu su širokog raspona, uključujući ispuštanje opasnih hemikalija u okruženje, povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG), gomilanje plastičnog otpada u okeanima, sve veće korišćenje zemljišta za deponije i porast upotrebe vode.

Zato postoji hitna potreba da se pređe na cirkularnu ekonomiju. Na taj način bi se kompenzovali sve jači pristici povećavanja stanovništva, ekonomskog rasta i neodrživog korišćenja resursa u Turskoj i na Zapadnom Balkanu, ocenjuju iz EBRD.

Novi program, dodaju oni, ima za cilj poboljšanje upravljanja hemikalijama i otpadom i sigurnost snabdevanja sirovinama, te povećanje konkurentnosti, promovisanje inovacija i podsticanje ekonomskog rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...