Visoke cene gasa i inflacija nastavljaju da utiču na ekonomske izglede

EBRD snizila prognozu rasta Crne Gore za ovu godinu na 3,3 odsto

RegionVesti

17.2.2023 15:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

EBRD snizila prognozu rasta Crne Gore za ovu godinu na 3,3 odsto EBRD snizila prognozu rasta Crne Gore za ovu godinu na 3,3 odsto
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,3 odsto. EBRD je u ranijim, septembarskim... EBRD snizila prognozu rasta Crne Gore za ovu godinu na 3,3 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,3 odsto.

EBRD je u ranijim, septembarskim prognozama, procenjivala ovogodišnji rast crnogorske ekonomije od četiri odsto.

Prema najnovijem izveštaju o regionalnim ekonomskim izgledima, objavljenom u četvrtak, u koji je agencija Mina imala uvid, crnogorska ekonomija bi u narednoj godini trebalo da ojača 3,7 odsto.

Prema novim prognozama, crnogorska ekonomija je u prošloj godini porasla 6,3 odsto, dok se u septembru predviđao rast od 3,7 odsto.

Za region Zapadnog Balkana procenjeno je da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini bio tri odsto, da će ove godine biti 2,2 odsto, a u narednoj 3,4 odsto.

U odnosu na posljednji izveštaj i procenu EBRD iz septembra, procenjeni rast BDP-a za Zapadni Balkan u ovoj godini smanjen je 0,8 odsto.

Visoke cene gasa i inflacija nastavljaju da utiču na ekonomske izglede, pa se očekuje da će proizvodnja u regionima banke, koji se protežu na tri kontinenta, sada porasti 2,1 odsto u ovoj godini, u odnosu na tri odsto predviđenih u poslednjem izveštaju u septembru, prenosi Mina.

Prognoze rasta su prilagođene naniže u više od polovine od 36 ekonomija u kojima EBRD radi, uz vrlo malo revizija naviše, a očekuje se da će rast u regionima banke biti povećan do 3,3 odsto u narednoj godini.

Prosečna inflacija u regionima EBRD-a pala je na 16,5 odsto u decembru, nakon što je dostigla vrhunac od 17,5 odsto u oktobru.

“Očekuje se da će proizvodnja u centralnoj Evropi i baltičkim državama porasti 0,6 odsto ove godine, a prošle godine ekonomije regiona su se pokazale otpornijima nego što se očekivalo”, saopštila je EBRD i navela da će u narednoj godini u tim zemljama biti zabeležen ekonomski rast od 2,7 odsto.

Banka predviđa rast ukrajinskog BDP-a od jedan odsto ove godine, u odnosu na prognozu od osam odsto u prošlogodišnjem septembru, a za narednu godinu prognozira rast od tri odsto.

  • SUNCOKRET

    18.2.2023 #1 Author

    Pristojan rast s obzirom na svetsku ekonomsku krizu.

    Odgovori

  • VILENJAK

    19.2.2023 #2 Author

    CG je u ozbiljnim problemima…

    Odgovori

  • ZVE84

    19.2.2023 #3 Author

    Inflacija se očekuje svuda pa i kod nas… Samo da puste dinar u inflaciju i eto propasti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #4 Author

    Nase komsije se uzdaju samo u sezonu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...