Pokrajinska vlada potpisala pismo za pretfinansiranje

EBRD ulaže u unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini

Vesti

1.12.2021 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD ulaže u unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini EBRD ulaže u unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini
Prema potpisanom Mandatnom pismu između Pokrajinske vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan, ozvaničeno je pretfinansiranje unapređivanja energetske efikasnosti... EBRD ulaže u unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini

Prema potpisanom Mandatnom pismu između Pokrajinske vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan, ozvaničeno je pretfinansiranje unapređivanja energetske efikasnosti 80 javnih objekata u Autonomnoj pokrajini Vojvodini (APV).

Mandatno pismo u Novom Sadu su potpisali direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli) i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, izveštava Tanjug.

Mirović je tom prilikom naveo da su se stekli svi uslovi kako bi Pokrajinska vlada povukla značajna finansijska sredstva u visini od 12 miliona evra, kroz dodatni grant od milion evra, te dodatnu podršku od 450.000 evra za pripremu projektne dokumentacije i nadzor projekta.

„Mi smo do sada identifikovali više od 80 objekata, među kojima su domovi zdravlja, osnovne i srednje škole i drugi objekti koji se nalaze ispod standarda energetske efikasnosti. Ova sredstva ćemo nameniti za rekonstrukciju objekata, za obezbeđivanje zelene i čiste energije i smanjivanje troškova koje imaju i lokalne administracije, ali i pokrajinska administracija u delu koji se odnosi na grejanje“, naveo je Mirović po potpisivanju tog Mandatnog pisma.

On je dodao da će već od januara i stupanja na snagu novog budžeta APV postojati mogućnost da se otpočne procedura sprovođenja ovog projekta, kao i da će se prvi ugovori nakon transparentnog i javnog konkursa, potpisivati u drugoj polovini 2022. godine, što će i označiti početak višegodišnjeg projekta unapređivanja energetske efikasnosti u 80 javnih objekata na teritoriji severne pokrajine.

Govoreći o samim uslovima tog kredita, Mirović je naveo da će Pokrajinska vlada imati tri godine grejs perioda uz fiksnu mesečnu kamatnu stopu od jedan i po odsto uz šestomesečni euribor, te da je on zadovoljan takvim uslovima kreditiranja.

Kako je naveo, na današnjem sastanku sa predstavnicima EBRD za Zapadni Balkan bilo je i reči o drugim temama, koje se tiču vodosnabdevanja u manjim sredinama u APV, kao i da će o tome svemu biti više reči od početka naredne godine.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli naveo je da se radi o veoma bitnom projektu koji predstavlja šansu za čitavu AP Vojvodinu.

„Veoma je bitno podizanje kvaliteta života svih građana, a ovim projektom se upravo to obezbeđuje. On će omogućitii samoodrživost 80 zgrada, što je dobro i za javne finansije i budžet Pokrajinske vlade, ali ovo je i početak jedne nove zajedničke saradnje“, kazao je Kolanđeli, dodavši da je ovo prvi korak ka održivoj energetskoj efikasnosti u severnoj pokrajini.

Kolanđeli je i pohvalio angažovanost Pokrajinske vlade i Igora Mirovića, koji je, prema njegovoj oceni, brzo omogućio sprovođenja tog projekta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...